I petogodišnje djevojčice sve češće su žrtve poremećaja prehrane. Ne znajući kako bi kontrolirale život, djevojčice kontroliraju unos hrane, odnosno ne jedu. Tko je odgovoran za ovaj sve rasprostranjeniji problem?

Anoreksija više nije bolest koja pogađa samo djevojčice koje ulaze u pubertet i tinejdžerice. Žrtve poremećaja u prehrani sve su mlađe. Petogodišnje djevojčice na bolničkom liječenju zbog teške anoreksije šokantna su ilustracija koliko rano djeca mogu postati opsjednuta slikom svoga tijela, navodi britanski tisak.

U posljednje tri godine u Velikoj Britaniji čak je 98 mladih u dobi od pet do sedam godina hospitalizirano zbog poremećaja prehrane, njih 99 u dobi od osam i devet godina, gotovo 400 u dobi od deset do 12 godina, 1500 trinaestogodišnjakinja i petnaestogodišnjakinja.

Te su djevojčice često same

Broj osoba mlađih od devet godina koje trebaju bolničko liječenje u godinu se dana udvostručio, a to su samo oni kojima je zbog pothranjenosti život u opasnosti.

Hrvatska, na žalost, nema tako preciznih epidemioloških podataka, no Hrvoja Rendulića, koji već deset godina vodi udrugu 'Nada', koja okuplja oboljele djevojke i njihove obitelji, tvrdi da u nas jedna djevojka tjedno umire zbog poremećaja u prehrani te da su u posljednjih deset godina anoreksija i bulimija odnijele barem 600 mladih života.

'Jedan je od razloga i to što u nas nema nijednog medicinskog centra sa stručnjacima koji se sustavno bave ovom bolešću. A i u nas je sve više desetogodišnjakinja s poremećajima u prehrani', ističe Rendulić.Gledanje samo kroz ogledalo
Iako okolina često zanemaruje prve simptome anoreksije, ipak su u jednoj splitskoj gimnaziji prije nekoliko godina profesori prvi primijetili da njihove učenice imaju problem.

Psihologinja je organizirala predavanja, alarmirala roditelje i zahvaljujući tome neke od njih na vrijeme su potražile pomoć.

Psihologinja prof. dr. Mirjana Nazor prisjeća se dvaju slučajeva kad su se djevojke zbog straha da ih se gleda samo kroz njihove fizičke atribute izgladnjivale.

Pretjerane obveze i kontrola često djevojke odvedu u bolest i smrt

Društvo, mediji, nametnuti trendovi, obitelj, prijatelji, svatko od njih dao je svoj mali doprinos ovom velikom problemu - anoreksiji.

Uzroci bolesti nisu uvijek isti i često se kriju u nesigurnosti djevojke i prevelikim očekivanjima roditelja i zajednice, a ne samo u teroru nametnutog, manekenskog, izgladnjelog fizičkog izgleda.

Psihologinja također upozorava da je niz primjera djevojaka koje su bile gotovo pa savršene na svim područjima, odlične učenice, uzorne kćeri s nizom hobija i društvenih aktivnosti, no izložene stalnom pritisku zadovoljavanja tuđih želja, ambicija i planova shvatile su da postoji područje koje samo one mogu kontrolirati, a to je jelo. Bijes pretočen u anoreksiju bila je njihova pobuna protiv života kakav su vodile. (Agencija VLM)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju