Kada mu uobičajene dijete nisu pomogle, bivši NASA-in znanstvenik pronašao je neobičan način gubljenja viška kilograma. Pomogli su mu pritom zakoni termodinamike

'Trenutna teorija o gubitku na težini suprotstavlja ishranu vježbanju - kalorije ulaze, kalorije se troše. Ja sam shvatio da još jedan bitan faktor igra važnu ulogu, a to je okolina u kojoj se nalazimo. Naša tjelesna temperatura ostaje konstantna, a za to je potrebno puno energije', ispričao je za ABC News znanstvenik NASA-e Ray Cronise.

Tvrdi sa tijelo izlažući hladnoći na pravi način mršavi. Pokazao je to na svom primjeru izgubivši više od 13,5 kilograma.

Inspiraciju za takvu teoriju dobio kada je čuo da plivački prvak Michael Phelps u organizam unosi oko 12.000 kalorija dnevno. Čak i sa tolikom fizičkom aktivnošću, Croniseu je bilo nelogično zašto Phelps treba toliko kalorija.

'Onda sam shvatio da je u pitanju voda', objavio je. Hladna voda prisiljava Phelpsovo tijelo da se stalno bori kako bi održalo optimalnu temperaturu.

>> Je li brojanje kalorija debela laž?

>> Debele laži o mršavljenju

Ispostavilo se da se ovim fenomenom bavila i vojska te oni koji su proučavali mogućnost slanja misija u svemir pedesetih i šezdesetih godina, pokušavajući pronaći načine za zadržavanjem kilaže pri hladnoći.

'Obično mislimo da trošimo kalorije jer se znojimo (kada vježbamo), a zapravo više kalorija trošimo kad nam je hladno', smatra Cronise.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju