Američki znanstvenici na pragu su revolucionarnog otkrića, cjepiva protiv raka dojke. Nova je to nada za sve oboljele od bolesti koja u Hrvatskoj, još uvijek odnosi najveći broj ženskih života

Cjepivo protiv raka dojke, složni su stručnjaci u cijelom svijetu, pa tako i u Hrvatskoj temelji se na obećavajućoj formuli.

'Radi se o tome da tumorske stanice raka dojke imaju jednog proteina u višku, i ovo novo cjepivo izgleda da će smanjivati prisustvo tog proteina, a time i prisustvo malignih stanica raka dojke,' rekao je Ivan Milas iz Instituta za tumore Zagreb.

U testovima na miševima koji su uzgajani da razviju rak dojke, cjepivo je uspješno uklonilo naznake bolesti. Sada treba testirati ljude.

'Ako se to pokaže da djeluje na ljudima, tada bi mi mogli prevenirati veliku većinu tipova, ne sve, ali veliku većinu tipova raka dojke bi mogli prevenirati,' rekao je prof. dr. sc. Ivan Drinković, predsjednik Hrvatskog senološkog društva.

Američka je studija još uvijek u ranoj fazi, no pokažu li se testiranja uspješnima liječenje raka dojke zauvijek će se promijeniti.

'Ovo bi bilo nešto revolucionarno, za sada nemamo nekog lijeka koji se koristi u preventivi, bar ne za rak dojke. I ovako bi nešto bilo obećavajuće za velik broj žena i muškaraca koji oboljevaju od raka dojke,' dodao je dr. Milas.

Klinička ispitivanja cjepiva tek trebaju početi, a svi onkolozi kao i oboljeli s uzbuđenjem iščekuju rezultate.

'Oni planiraju testiranje starijih žena, preko 40 godina, kada se počinje rak dojke intenzivnije pojavljivati. Ali treba još pričekati što će se desiti,' rekao je prof. Drinković.

Prva testiranja na ljudima očekuju se za 3 do 4 godine, a prvi rezultati za desetak.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju