Energetski napici vrlo su popularni i često se konzumiraju, no svaki od njih može sadržavati više kofeina nego dva decilitra jake kave, pokazalo je istraživanje što su ga proveli na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Teksas u Houstonu

Kofein iz energetskih napitaka kombiniran s nekim drugim komponentama, primjerice s alkoholom, predstavlja velik potencijalni rizik za organizam pojedinca, ovisno o njegovu zdravstvenom stanju.

'Poznato nam je da uobičajeno energetsko piće sadrži četvrtinu šalice šećera i više kofeina nego što ga sadrži jaka šalica kave', rekao je John Higgins koji je vodio istraživanje. Kofeinska komponenta u energetskim napicima je od 70 do 200 mg na 4,5 litre napitka. Za usporedbu, dva decilitra kave mogu sadržati između 40 i 150 mg kofeina.

Nije rijetka pojava da se količina sastojaka i ne spominje na pakiranjima i etiketama. Proizvođači na pakiranjima često ne ističu kolika je u piću količina stimulativne guarane, aminokiseline taurina i ostalih biljaka, minerala i vitamina, koji u kombinaciji s kofeinom ne moraju dobro funkcionirati u svakom organizmu, kazao je Higgins.

On je istaknuo kako spomenute interakcije mogu utjecati na krvni tlak, na rad srčanog mišića, čak i na psihičko stanje pojedinca, osobito ako se napici konzumiraju u velikim količinama, miješaju s alkoholom ili ih uzimaju sportaši.

Primjerice Norveška, Danska i Francuska zabranile su prodaju najpoznatijeg takvog pića nakon što je istraživanje pokazalo da su količine 'taurina kod pojedinaca utjecale na vrlo bizarno ponašanje pojedinca i tjeskobu, čak i na samoozljeđivanje'.

Znanstvenici su dokazali i to da energetski napici koji se često reklamiraju i preporučuju sportašima za 'dodatne napore', mogu rezultirati dehidracijom osobe koja ih je konzumirala u većim količinama.

>> Mitovi zbog kojih (ne) gubimo kilograme

Nesportaši ne bi smjeli konzumirati više do jednoga energetskog pića na dan, nikada ga ne bi smjeli miješati s alkoholnim pićima i nakon vježbanja trebaju piti puno obične vode.

>> 7 nevjerojatnih činjenoca o vodi

Osobe s povišenim krvnim tlakom ne bi ih smjele konzumirati uopće, a srčani bolesnici svakako bi se trebali savjetovati sa svojim liječnikom (Hina).

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju