Bilo da ste za destinaciju odabrali odmor na moru ili kontinentu važno je adekvatno se pripremiti za obranu od uboda insekata ili pak opasnosti koje vrebaju iz mora. Savjete stručnjaka kako reagirati kada vas snađu nevolje donosimo u našoj rubrici In je biti zadovoljna


Najčešće nevolje koje nas mogu zadesiti tokom boravka na moru opekline su vlasulja, meduza i ubodi ribe pauk koje nisu nimalo bezazlene. U slučaju bliskog susreta s nekom od navedenih opasnosti važno je znati reagirati u datom trenutku prije odlaska liječniku.

 

'Kod uboda ribe pauka s obzirom da je otrov termolabilan najbolje je ekstremitet uroniti u što topliju vodu. Dok kod opeklina meduze valja dio tijela držati u hladnoj najbolje morskoj vodi, i po potrebi zatražiti liječničku pomoć', savjetuje dr. Ivana Nola, dermatovenerolog.

>>Napravite bezopasnu zamku protiv dosadnih komaraca

Otrovi insekata, paukova, krpelja u ljetnom razdoblju znatno su koncentrirani i time odgovorni za burne reakcije

Što se tiče kontinentalnog dijela najčešći su ubodi insekata ali opasan je i kontakt s biljkama i travama. Otrovi insekata, paukova, krpelja u ljetnom razdoblju znatno su koncentrirani i time odgovorni za burne reakcije, ukoliko dođe do uboda najbitnije je ne poduzimati mjere koje bi mogle pogoršati stanje.

'Treba izbjegavati sunčanje, stavljanje različitih biljnih preparata na kožu kao i korištenje obloga od rakije ili octa jer iskustvo pokazuje kako u tim slučajevima dolazi do pogoršanja' ističe dr. Nola.

>> Što sve (ne) smijete imati u kućnoj ljekarni?

Obratite stoga pažnju na kućnu ljekarnu u kojoj bi se svakako trebali naći antiseptički sprej ili krema te sterilne gaze. Kada pričamo o našim čupavim ljubimcima i za njih odmor može poći po krivu. Krpelji i komarci jedni su od najopasnijih prijenosnika bolesti.

'Mali insekti slični komarcima, papatači, prijenosnici su bolesti koja se zove lišmanioza, koja je opasna i za ljude, stoga bi iz tog razloga vlasnici koji borave u tim područjima trebali aplicirati sredstva protiv vanjskih parazita' upozorava dr. Mirna Kadivc.

Više u In Magazinu
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju