Dosadašnjih preporučenih 30 minuta fizičke aktivnosti dnevno možemo prepoloviti i još uvijek tijelu osigurati zdravije i lakše funkcioniranje. To je potvrdila studija u trajanju od 12 godina koja je istaknula kako 15 minuta vježbanja dnevno može produljiti život za 3 godine

Studija koja je obuhvatila 400.000 dobrovoljaca proučavala je odnos između vježbanja i kvalitete života u periodu od 12 godina. Ispitanici su bili podijeljeni u pet kategorija: oni koji ne vježbaju, slabo fizički aktivni, srednje aktivni, aktivni i vrlo aktivni.

Stručnjaci su na kraju tog perioda usporedili osobe koje su vježbale s onima koje su se tog zdravog hobija u potpunosti suzdržavale. Oni koji su vježbali 15 minuta dnevno smanjili su rizik opće smrtnosti za 14 posto, a rizik od raka za 10 posto.

Istovremeno su povećali očekivanu životnu dob za tri godine. Rezultati se odnose i na žene i na muškarce svih dobi. Kod osoba koje se nisu bavile nikakvom tjelesnom aktivnošću utvrđen je povećan rizik smrti za 17 posto, u usporedbi sa grupom koja je malo vježbala.

'Trideset minuta vježbanja dnevno pet ili više puta tjedno, posljednjih je 15 godina bilo zlatno pravilo, ali sada smo došli do otkrića da je pola tog vremena izuzetno korisno za zdravlje', kaže Chi-Pang Wen, autor studije te dodaje da svako može odvojiti 15 minuta dnevno.

>> Jogom do elastične kože bez celulita

>> FOTO: 6 koraka do čvrste guze, trbuha i seksi ruku

Za svakih dodatnih 15 minuta vježbanja, smanjuje se rizik od obolijevanja od raka za jedan posto. Stručnjaci da nadaju da će rezultati ove studije biti poticaj mnogim neaktivnim ljudima da konačno počnu vježbati i naprave nešto dobro za svoje zdravlje.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju