Dobar san iznimno je važan za normalno funkcioniranje organizma. Nedostatak sna ili njegova loša kvaliteta u značajnoj mjeri pridonose stresu, otkazivanju pojedinih funkcija organizma te općenito pojavi ozbiljnih poremećaja u metabolizmu

Ako kasno liježete, spavate isprekidano ili premalo, vjerujte da će se loše stanje organizma itekako primijetiti na vašem licu. Metabolizam stanica kože budi se upravo onda kada naše tijelo utone u san.

Beauty sleep je, dakle, istina a ne mit
Noć je ključno doba za naš organizam jer tada započinju popravci na oštećenjima, dolazi do proizvodnje novih i uklanjanja odumrlih stanica. Za taj regenerativni proces odgovoran je melatonin, neurohormon koji se aktivira zalaskom sunca i signalizira organizmu da je vrijeme za spavanje.

Od ponoći do šest ujutro epidermalne se stanice dijele i obnavljaju puno brže i intenzivnije nego tijekom dana. Epiderma je tada mnogo osjetljivija i bolje prima sastojke koje joj pružamo – zato je to idealno vrijeme za obnavljanje kože.

>> Uz san se puno lakše pamti

>> 7 najluđih kreveta koje ste ikad vidjeli

Prvi grijeh ljepote jest odlazak na spavanje sa šminkom, bez čišćenja lica. Nečistoća i šminka opterećuju i začepljuju pore te onemogućavaju pravilnu regeneraciju kože. Upravo zbog bržeg i intenzivnijeg metabolizma stanica tijekom noći, koža bolje i brže upija aktivne sastojke preparata za njegu.

Stoga se preporučuje navečer koristiti malo intenzivniju njegu, koja potiče obnavljanje stanica kože, kako bi efekt regeneracije tijekom sna bio što učinkovitiji.

Zadovoljna.hr poziva vas da na kioscima potražite novi broj časopisa Ženska posla te pročitate što se još s našim organizmom događa dok spavamo te pregršt zanimljivih tema i savjeta.


 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju