Žene koje puše ili su pušile u određenom razdoblju života spadaju u skupinu kojoj se povećava rizik oboljenja od raka dojke u starijoj životnoj dobi pa čak i ako su se te nezgodne navike riješile u mladosti

Prema istraživanju provedenom na West Virginia Sveučilištu u Americi rizik od oboljenja nakon menopauze se povećava 16 posto za žene koje su tijekom života uživale u cigaretama.

Što ranije žena počne pušiti veći je rizik od oboljenja koji ostaje visok narednih 20 godina nakon prestanka pušenja. Američko istraživanje je pokazalo kako je rizik od oboljenja kod pušača veći za 9 posto.

Istraživanje je pokazalo i kako je rizik od oboljenja za 32 posto veći kod osoba koje su bile pasivni pušači, pogotovo tijekom djetinjstva.

>> U porastu rizik od oboljenja raka dojke

>> 10 odgovora na najčešća pitanja o raku

Tijekom istraživanja doktori Juhua Luo sa West Virgin Sveučilišta i Karen Margolis proučili su podatke od 80.000 žena u dobi između 50 i 79 godina prikupljenih između 1993. i 1998.

>> Prevencijom spriječite rak dojke

Žene su odgovarale na pitanja o pušenju i izloženosti pasivnom pušenju, a rezultat istraživanja je pokazao kako je kod pušača i pasivnih pušača rizik od oboljenja raka dojke povećan.

Najugroženije su žene koje su pušile 50 ili više godina i kod onih koje su počele pušiti kao tinejdžerke.

Rizik od oboljenja raka dojke porastao je u posljednje vrijeme i to zbog nezdrave prehrane i načina života te odluke žena da sve kasnije postaju majke.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju