Prva asocijacija koja nas veže uz koštuničavo voće su visokokalorične slastice koje mnogi nastoje držati podalje od svojih desertnih tanjurića. No, njihova blagotvornost dobila je i službenu potvrdu u obliku istraživanja koje poručuje - srce voli orahe

Prema američkom istraživanju, osobe koje imaju visok nivo kolesterola u krvi su imali niži tlak u stresnim odnosno napetim situacijama kada su konzumirali orahe tijekom tri tjedna.

'Ovo je prvo istraživanje u kojem je dokazano da orasi smanjuju krvni pritisak tokom stresnih i napetih situacija. Osobe koje pretjerano reagiraju na stres pod rizikom obole od bolesti srca', objasnila je prof. Sheile West sa Državnog sveučilišta Pennsylvania. Tim je koristio tri dijete, jednu sa orasima, drugu sa orasima i orahovim uljem i treću sa orasima i uljem lanenog sjemena.

Dodavanje lanenog ulja nije uticalo na krvni pritisak, ali je pomoglo u stvaranju antiinflamatornog efekta u arterijama što bi moglo značajno smanjiti rizik od srčanih bolesti.

Poslije svake od tri dijete, sudionici istraživanja bili su izloženi dvjema stresnim situacijama - održavanjem trominutnog govora i potapanjem stopala u hladnu vodu. Prosječni dijastolički pritisak je značajno smanjen kod onih koji su konzumirali orahe i orahovo ulje.

'Ovi rezultati se poklapaju s nekoliko prethodnih istraživanja i pokazuju da orasi mogu smanjiti nivo kolesterola i krvni tlak. Orasi imaju isti efekt i kada je osoba izložena stresu u svakodnevnom životu', rekla je West.

>> Orasi pomažu oboljelima od dijabetesa

>> 10 najzdravijih namirnica na svijetu

Blagotvornost na srce i nivo kolesterola ovo koštuničavo voće prvenstveno duguje omega-3 masnim kiselinama.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju