Pola stoljeća proteklo je od 9. svibnja 1960., kada je američka agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila prodaju kontracepcijske pilule i tako ispunila davni san žena da ovladaju svojom plodnošću

Pilula je također omogućila seksualno oslobođenje i uzdrmala kulturne vrijednosti.

Na razvoju pilule radili su Amerikanac Carl Djerassi, te Meksikanac Luis E. Miramontes i Mađar George Rosenkranz, a kao oralno kontraceptivno sredstvo pilulu su na životinjama testirali Gregory Pincus i Min Chueh Chang, a na ženama John Rock.

Djerassi je poslije rekao da mu u radu ni na kraj pameti nije bila kontrola rađanja. Međutim, ključan poticaju liječnicima za razvoj pilule u Sjedinjenim Državama dale su dvije žene.

Bile su to Margaret Sanger bolničarka i idejna začetnica obiteljskog planiranja, te Katherine Dexster McCormick, druga žena u Americi koja je diplomirala na Masssachusetts Institute of Tehchnology.

Pilula je ponajprije bila komercijalizirana u Saveznoj Republici Njemačkoj 1956., četiri godine prije nego u SAD-u.

Put za razvoj pilule otvarao se početkom 20. stoljeća otkrićem hormona, a prva ispitivanja počela su već 20-ih godina u Njemačkoj gdje je 1922., Ludwig Haberlandt stvorio prvo hormonalno kontracepcijsko sredstvo koje se ubrizgavalo.
U SAD-u se pilula mogla kupiti od 1967. kao sredstvo za liječenje hormonalnih poremećaja.

FDA je pilulu odobrila za kontracepciju 1960., no do 1972., to je pravo bilo zajamčeno samo udanim ženama. Povjesničari danas ističu da je pilula, koja je u međuvremenu postala simbol oslobađanja žene, zapravo 50-ih godina bila osmišljena kao sredstvo kontrole demografske eksplozije siromašnih naroda.

Međunarodne ustanove i danas pomažu siromašnim prenapučenim državama u kontroli demografskog rasta, no umiješala se pandemija AIDS-a zadnjih četvrt stoljeća i prednost dala prezervativu, jedinom kontracepcijskom sredstvu koje štiti i od seksualno prenosivih bolesti.

Danas postoji i prezervativ za žene te druga kontracepcijska sredstva poput mini pilula i pilule sintetičkog progesterona koja se ubrzigava svaka tri mjeseca, zatim vaginalni prsten, dijafragma, spirala i pilula za dan poslije. (Hina)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju