Jedan od učinkovitijih načina da otkrijete kakvog ste zdravlja je analiza stolice, pri čemu ne mislimo na laboratrijski nalaz nego na mali pogled nakon obavljene nužde. Ovakav uvid može vam puno toga otkriti ukoliko obratite pažnju na oblik, boju i veličinu stolice. Proučite naš mali vodič koji će vam pomoći da na vrijeme donesete promjene i poboljšate zdravlje cjelokupnog organizma

 

OBLIK STOLICE - normalan oblik stolice trebao bi biti duguljast, glatke mekane površine, a stručnjaci ističu kako bi svaki dan trebalo imati jednu do dvije stolice srednje konzistencije.

1. Stolica u tvrdim komadićima najčešće je odraz prehrane siromašne vlaknima, a upućuje na to da je stolica predugo ostala zadržana u debelom crijevu. Stoga treba povećati unos vlakana koja pospješuju probavu.

2. Voluminozna no grudičasta stolica najčešće upućuje na opstipaciju i dehidraciju. Prehranu je u ovom slučaju važno uravnotežiti biljnim vlaknima, pojačati tjelesnu aktivnost i unos tekućine.

3. Stolica u mekim komadićima upućuje na potrebu pročišćavanja crijeva tekućinom i zdravijom prehranom, no ovakva učestala stolica smatra se blagom dijarejom i može biti znak bolesti crijeva.

4. Vodenasta stolica najmanje se zadržava u crijevima, tj. prebrzo prolazi kroz probavni trakt. Prerijetka je, prezasićena vodom i simptom je proljeva. Ukoliko potraje predugo zahtjeva pregled liječnika.

Stolica smeđe boje, jednom do dva puta dnevno bez boli i peckanja indicira da je tijelo zdravo

BOJA STOLICE – može varirati i pokazatelj je brojnih stanja i bolesti. Normalna stolica je smeđe boje zbog svog sastava koji čine: voda, bakterije, ostaci crvenih krvnih ćelija i neprobavljive biljne tvari kao što je celuloza uz količine bjelančevina i masti.

1. Crvena stolica je zabrinjavajuća jer pokazuje prisutnost krvarenja iz donjeg dijela probavnog trakta zbog hemeroida ili divertikuloze, ali i ozbiljnijih stanja kao što je karcinom rektuma. No ova boja stolice može biti posljedica konzumiranja crvene hrane kao što je primjerice cikla.

2. Zelena stolica može biti posljedica izlučivanja žuči koja je prebrzo prošla kroz probavni trakt i nije stigla promijeniti boju u smeđu. Može biti posljedica Kronove bolest, konzumacije antibiotika, lisnatog zelenog povrća ili grožđa.

3. Žuta stolica može biti znak poremećaja žučne vreće zbog čega dolazi do nepravilnog izlučivanja žuči. Pokazatelj je i infekcije parazitom, stoga ukoliko je ovakva stolica učestala treba posjetiti liječnika i napraviti analizu stolice.

UČESTALOST I VELIČINA STOLICE – normalno pražnjenje je jednom do dva puta dnevno bez boli i peckanja.

1. Mala i tvrda stolica najčešće se javlja kada je prehrana siromašna vlaknima te uzrokuje naprezanje tijekom obavljanja nužde. Prehrana bogata vlaknima, veći unos tekućine te konzumiranje probiotika omekšat će stolicu.

2. Česta i rijetka stolica
može biti posljedica intolerancije na određene namirnice, može biti uzrokovana i lijekovima koje ne  podnosite, stoga obratite pažnju na navike i ukoliko se rijetka stolica nastavi posjetite liječnika.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju