U filmu Get Real! Wise Women Speak, koji se u četvrtak 5. i 12. travnja prikazuje u Dokukinu, o lijepim stranama starenja govore glumica Jane Fonda, pjesnikinja Nikki Giovanni, urednica Susan L. Taylor, budistička svećenica Tenzin Palmo, oceanografkinja Sylvia Earle, književnica Marianne Williamson, zabavljačica Della Reese, te nobelovke, umjetnice, bake, aktivistkinje i druge žene.

Prema posljednjim podacima prosječna dob u Europskoj uniji iznosi 39,8 godina, no do 2060. godine prosječni građanin će imati 47 godina, a na osobe starije od 65 godina će otpadati skoro 30 posto stanovništva EU-a. Paralelno će opadati i radno sposobno stanovništvo, pa će uskoro na svake dvije radno sposobne osobe dolaziti jedna starija.

Starenje, kao opciju da se izbjegne sudjelovanje u društvenim procesima, ne priznaje ni Europska unija, koja je proglasila 2012. godinom aktivnog starenja i međugeneracijske solidarnosti. Naime, starenjem populacije, države će imati sve veće troškove jer će isplaćivati veći broj mirovina i više izdvajati za zdravstvenu skrb.

>> Neuredan način života postaruje za 4 godine

Stoga ni ne čudi da Europska unije apelira da se starijem stanovništvu, uz produženje radnog vijeka, pruže i bolji izgledi na tržištu rada, pa u skladu s tim veliki naglasak stavlja na cjeloživotno učenje. Starije stanovništvo se također želi potaknuti na veći društveni angažman i međusobnu solidarnost, a velik značaj se pridaje i zdravom starenju, kako bi osobe treće dobi što duže živjele samostalno, te što manje opterećivale mlađe, radno sposobno, stanovništvo.

Na svu sreću o starosti ne razmišljaju svi toliko pragmatično. Da proces starenja može biti i nešto puno romantičnije i duhovnije od produljenja radnog vijeka potvrđuju akterice filma Get Real! Wise Women Speak, u čijem kontekstu fraza 'aktivno starenje' poprima posve drugačije značenje.

O mudrosti i nekoj drugoj ljepoti, koju su im donijele godine, u filmu redateljice Joni Steele Kimberlin govore glumica Jane Fonda, pjesnikinja Nikki Giovanni,urednica Susan L. Taylor, budistička svećenica Tenzin Palmo, oceanografkinja Sylvia Earle, književnica Marianne Williamson, zabavljačica Della Reese, te nobelovke, umjetnice, bake, aktivistkinje i druge 'strašne žene' pa ni ne čudi da je film zadobio simpatije brojne publike i žirija filmskih festivala.

Zagrebačka publika će ga moći pogledati u sklopu programa Vox Femianae i Dokukino ponosno predstavljaju četvrtkom 5.travnja u 21 sat i 12. travnja u 19 sati u Dokukinu Croatia u Katančićevoj 3.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju