Centar za bolesti štitnjače, Poliklinike 'Dr. Lacić', jedina je privatna zdravstvena ustanova u Hrvatskoj, a i šire u regiji, kompletno opremljena modernim dijagnostičkim aparatima

Bolesti štitnjače grubo se mogu podijeliti u tri skupine:

Pojačani rad štitnjače – Hipertireoza:
Kod pojačanog rada štitnjače se proizvodi više hormona štitnjače (T3 i T4) nego što organizmu treba. To dovodi do ubrzanog metabolizma organizma koji se očituje: mršavljenjem, nervozom, ubrzanim radom srca, tremorom, čestim stolicama, opadanjem kose itd.

Pojačani rad štitnjače može biti uzokovan difuznom autoimunom bolešću (Mb. Graves), toksičnim adenomom (scintigrafski 'vrući' čvor) ili pak multinodoznom toksičnom gušom (više scintigrafski 'vrućih' čvorova).


Oslabljeni rad štitnjače – Hipotireoza:
Kod oslabljenog rada, štitnjača proizvodi manje hormona nego što organizmu treba. Ovaj poremećaj usporava metabolizam u organizmu te dovodi do: debljanja, umora, povišenih masnoća u krvi (kolesterol i trigliceridi), glavobolja, promjena na koži, psihičkih promjena, fizičke i intelektualne usporenosti, osjećaja hladnoće, opadanja kose, zatvora, itd.

Najčešći uzrok oslabljenog rada štitnjače je kronična autoimuna upala štitnjače (Hashimoto-ov tireoiditis), u kojoj povišena protutijela (anti-TPO, anti-Tg) oštećuju štitnjaču. Liječenje oslabljenog rada štitnjače je iznimno jednostavno, uzima se hormon kojeg inače imamo u svom organizmu


Tumori štitnjače:
Tumori štitnjače se dijele na dobroćudne i zloćudne. Na sreću zloćudni tumori štitnjače iznimno su rijetki i uglavnom se dobro liječe. S druge pak strane dobroćudni tumori štitnjače su iznimno česti, nazivamo ih 'čvorovima' ili 'kvržicama' u želji da naglasimo njihovu dobroćudnost.

Nažalost tumori štitnjače ne dovode do pojava smetnji koje bi bolesnik osjetio, a hormoni štitnjače su obično u granicama referentnih vrijednosti. Kao i kod drugih tumora i ovdje je imperativ otkriti tumor što ranije, jer su tada rezultati liječenja puno bolji.


Dijagnostičke pretrage:
Zahvaljujući razvoju tehnologije danas smo u mogućnosti vrlo rano otkriti i najmanje poremećaje i bolesti štitnjače. Da bi se odgovorilo na pitanje da li je štitnjača apsolutno zdrava ili se pak radi o nekakvom poremećaju potrebno je napraviti kompletnu dijagnostičku obradu štitnjače.

U tu svrhu koristimo slijedeće pretrage:

1. Ultrazvuk štitnjače i vrata s color Dopplerom, čime prikazujemo morfološki izgled (veličinu štitnjače, prisutnost čvorova, limfne čvorove) i prokrvljenost štitnjače i vrata.
2. Scintigrafiju štitnjače, koja nam daje informacije o tome kako radi štitnjača u cijelosti i kako koji dio štitnjače radi (scintigrafski 'vrući', 'hladni' ili 'topli' čvor).
3. Punkciju štitnjače pod kontrolom ultrazvuka sa citološkom analizom uzoraka.
4. Laboratorijske pretrage: hormoni štitnjače (TSH, FT3 i FT4), protutijela (anti-TPO, anti-Tg i TSI), tumorski biljezi (Tg, CEA, kalcitonin), itd.


Liječenje bolesti štitnjače:
Zahvaljujući razvoju suvremene medicine danas smo u mogućnosti efikasno, brzo i rano otkriti i liječiti bolesti štitnjače. Danas je operativno liječenje neophodno jedino kod sumnje na karcinom štitnjače.

Sve druge bolesti štitnjače, ako se na vrijeme otkriju, mogu se liječiti lijekovima, te time izbjeći nepotrebne operativne zahvate. Da bi se mogao ostvariti takav suvremeni pristup liječenju bolesti štitnjače potrebno je biti opremljen sa svim modernim dijagnostičkim aparatima, što u praksi često nije slučaj.

Zbog toga sa ponosom ističemo da je Centar za bolesti štitnjače, Poliklinike 'Dr. Lacić', jedina privatna zdravstvena ustanova u Hrvatskoj, a i šire u regiji, kompletno opremljena modernim dijagnostičkim aparatima, te je stoga u mogućnosti ponuditi našim pacijentima najsuvremeniji pristup u liječenju bolesti štitnjače.

Poliklinika Dr. Lacić
Bukovačka cesta 238
10000 Zagreb
Hrvatska

TELEFON:
+385 (0)1 2444 - 414
+385 (0)1 2336 - 555

FAX: +385 (0)1 2444 - 412

E-mail: info@poliklinika-lacic.hr

Web stranica: www.poliklinika-lacic.hr

Ravnatelj poliklinike: Prim. dr.sc. Miodrag Lacić, dr.med.
Specijalist nuklearne medicine
Expert Svjetske zdravstvene organizacije
Znanstveni suradnik Medicinskog fakulteta u Zagrebu
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju