Proljeće je odlično vrijeme da napravite veliko čišćenje organizma. Još uvijek stignete izgubiti nekoliko kilograma i pripremiti tijelo za odlazak na plažu. Zapamtite 10 savjeta koji će vam pomoći da dođete do željene linije

'Ovo je period kada se po elementima kineske medicine budi meridijan jetre i kada se sugerira početak dijeta, rekla je nutricionistkinja Ksenija Sušac.

Baš kao što ćete u proljeće napraviti veliko čišćenje doma istu stvar možete napraviti i s organizmom. Donosimo vam top 10 savjeta koji će vam pomoći u tome.

10. Ne propuštajte obroke: doručak, ručak večera i dva međuobroka

'U cijeloj je priči najvažniji doručak, ako nema doručka ne može se očekivati pad kilaže', rekao je nutricionist Nenad Bratković.

9. Ručak uvijek poslužite na manjem tanjuru

'Kod velikih tanjura imate osjećaj da je na njima premalo hrane, odaberite manji i napunite ga hranom do vrha tako ćete biti sretni i zadovoljni', predlaže nutricionistkinja Ksenija Sušac.

8. Brojite kalorije, no budite umjereni

'Jedan gram masti ima 9 kalorija, a ugljikohidrati i proteini duplo manje. Uzmete li jednu žlicu polumasnog vrhnja isto je kao da ste uzeli jednu zdjelicu koica', naglašava Ksenija Sušec.

7. Moj metabolizam (ni)je prespor

'genetika može biti kriva za debljinu, no za prekomjernu težinu je čovjek sam sebi prvenstveno kriv', naglašava nutricionist Nenad Bratković.

6. Namirnice proteinskog podrijetla nas duže drže sitima

5. Ne izbjegavajte juhu, pogotovo mesnu

4. Ograničite unos slatkiša i grickalica

3. Mliječne proizvode s visokim udjelom mliječne mase zamijenite s onima koji imaju manji postotak masnoće

'Tu je izbor zamjenskih napitaka, poput sojinog mlijeka, napitaka i pudinga', rekao je nutricionist Nenad Bratković.

2. Vježbanje je obavezno, pomaže da kilograme gubimo i dok spavamo

'Tijekom noći također gubimo kalorije, no to ne znači da ako puno spavamo trošimo i puno kalorija', naglašava Nenad Bratković.

1. Krećite se!

Od unesenih kalorija oduzmite sagorene i rezultat je tu, kažu nutricionisti.

Više u In Magazinu.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju