Stres je sve češći razlog izostanka s radnog mjesta, no zbog straha od nadređenih zahtjev za slobodni dan obrazlaže se zdravstvenim problemima koji nisu nužno istiniti

Jedan od pet zaposlenih u Velikoj Britaniji 'prisiljen' je uzeti slobodna dan zbog pritiska i stresa uzrokovanog problemima na poslu.

Stotine tisuća radnika u najrazličitijim sektorima rada lažu da su bolesni ili da trebaju ostati kod kuće kako bi njegovali bolesnog člana obitelji.

No, u velikom broju slučajeva istina je sasvim drugačija i krije se iza još uvijek velikog tabua na radnom mjestu zvanom stres. U strahu od nadređenog mnogi se boje istaknuti ga kao bitan faktor koji utječe na smanjenje produktivnosti i volje za radom.

Sedam od deset zaposlenih spremno je o napetim situacijama razgovarati sa svojim šefom, no jedna trećina njih očekuje da nadređeni napravi prvi korak i započne rješavanje stresne situacije koje ograničavaju posvećenost poslu i radnu produktivnost.

Proporcionalno dužini stresnog perioda pada moral te raste neproduktivnost kao i broj slobodnih dana.

>> Odmorite mozak u nekoliko koraka

>> Zaboravite na dijetu, stres je taj koji vas deblja

Ono što preporučaju psiholozi koji se bave proučavanjem međuljudskih odnosa na radnom mjestu jest otvorena komunikacija između nadređenih i zaposlenih koja će na vrijeme spriječiti eskalaciju napetosti te tako održati zadovoljstvo zaposlenika neophodno za njihovu radnu produktivnost.

Top 5 najčešćih laži za izostanak s posla:
- bol u trbuhu - 36 posto
- prehlada - 13 posto
- glavobolja - 12 posto
- posjet doktoru - 6 posto
- bol u kralježnici - 5 posto

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju