Pobornice tangi ističu kako je njihovo nošenje jedini način da se izbjegnu neugodni obrisi rublja ispod hlača. No kritičari ih osuđuju zbog mogućih štetnih posljedica za zdravlje žene. Koliko je istine u svemu što se pripisuje ovom kontroverznom komadu odjeće?

Ako pripadate većini žena koje su se barem jednom suočile s infekcijama urinarnog trakta, vjerojatno su vam između ostaloga savjetovali i da izbjegavate nošenje tangi.

Koje su negativne posljedice nošenja tangi zaista moguće?

1. Infekcije
S obzirom da se pri kretanju odjeća pomiče s jednog dijela kože na drugi, a tange su na osjetljivom području gdje se bakterije iz debelog crijeva mogu lako prenijeti u urinarni trakt (mjehur, mokraćovod, pa čak i bubrege), infekcije bakterijom Escherichiom coli su vrlo česte. Ta bakterija može uzrokovati snažne i bolne upale organa mokraćnog sustava.

2. Iritacije i crvenilo
Zbog trenja koje se događa pri kretanju, moguće su iritacije osjetljivog dijela kože kod međunožja, koje može dovesti i do infekcije i upale.

Kako su tange uglavnom izrađene od umjetnih materijala poput likre, viskoze i poliamida, uslijed znojenja su također moguće iritacije i crvenilo na koži, jer umjetni materijali, za razliku od pamuka, ne upijaju tekućinu toliko uspješno.

>> VIDEO: Blještavi modeli u tangama i perju

>> 9 najružnijih trendova iz prošlog desetljeća

Iako postoji mogućnost za sve navedene opasnosti, one su zaista rijetke i ne može se točno utvrditi njihova izravna povezanost s nošenjem tangi. No imate li sklonost urinarnim infekcijama, nastojte ih nositi što rjeđe jer je njihova povezanost s bakterijama neupitna.

No ako vam je besprijekoran izgled na prvom mjestu, cijena udobnosti je ono što ćete zasigurno morati platiti odlučite li se za ovaj komad rublja.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju