'Jesti za dvoje' nije preporučljivo. No premalo kalorija također je opasno za bebu. Vodimo vas kroz minsko polje trudničkog 'skupljanja' kilograma

Imat ćete bebu – sjajna vijest! Tijekom sljedećih devet mjeseci vaše će tijelo izvesti malo čudo i izgraditi novi život. A kako beba raste, vaše će se tijelo također promijeniti kako bi pomagalo djetetu koje se razvija. Za vrijeme trudnoće mnoge se žene prvi put doista usredotoče na zdravu prehranu.
Možda su prije jele premalo, ili su jele previše nezdrave hrane, no dolazak bebe znači da će im sada raznovrsna i hranjiva prehrana doista biti vrlo važna.

Ipak, beba nije izgovor da učetverostručite unos kalorija. Dapače, danas je 30 posto trudnica predebelo ili čak pretilo. Prehrana u trudnoći stvar je održavanja ravnoteže. Da, istina je, 'jesti za dvoje' definitivno je otišlo u ropotarnicu povijesti. No tijelu morate dati energiju koja mu je potrebna za djelovanje.

GDJE SU TI KILOGRAMI?
Bez obzira na to koliko se veliko osjećate, većina kilograma koje dobijete tijekom trudnoće nije u masnom tkivu nego u bebi i sustavu koji je održava na životu. Prosječno novorođenče teži 3175 g, no u vrijeme porođaja vaša će maternica težiti 0,9 kg, a posteljica 0,45kg. Vaše je tijelo također stvorilo 0,9 kg dodatne krvi, dok plodova voda i ostale tekućine nose popriličnih 2,26 kg. Zbrojite sve to i dobit ćete – više od 7 kg!
Također, vaše si tijelo mora osigurati zalihe masnog tkiva kako bi imalo više energije potrebne za dojenje. Količina masnog tkiva koju ćete trebati genski je određena i razlikuje se od žene do žene. Ipak, većina žena može očekivati dobitak dodatnih 2,3 kg.
Premda se oblik vašeg tijela mijenja zbog najljepšeg mogućeg razloga, mnoge žene to teško prihvaćaju. Način na koji raste vaša beba doista je izvan vaše kontrole. Ako to prihvatite, lakše ćete trudnoću sagledati kao proces promjena koji vodi do predivnog cilja: djeteta. Povrh toga, kažite sami sebi da je dobivanje na težini znak da trudnoća zdravo napreduje. Imajte na umu da je to privremeno i da će trajati samo devet mjeseci.

ZDRAVA PREHRANA JE KLJUČ

Trudnice bi se trebale držati normalnog preporučenog unosa od 1800 do 2000 kalorija dnevno tijekom prvih šest mjeseci. Tek u trećem tromjesečju potrebno vam je dodatnih 200 kalorija dnevno. To zvuči mnogo, ali ustvari toliko imaju već dvije tanke kriške tosta s maslacem, dva krekera s malo tvrdog sira ili prutić Crunchie.
Zdrava prehrana u trudnoći ne razlikuje se od zdrave prehrane u bilo kojem drugom razdoblju života. Drugim riječima, držite se četiriju glavnih skupina hrane: škrob (kruh, riža, krumpir, tjestenina); voće i povrće; bjelančevine (meso, riba, tofu) te mlijeko i mliječni proizvodi. Sve hranjive sastojke koji su potrebni vama i vašoj bebi, osigurat će tri uravnotežena dnevna obroka, uključujući pet porcija voća i povrća.
Ako nemate teka ili teško zadržavate hranu zbog povraćanja – što je uobičajeno u prvim tjednima trudnoće – nemojte se brinuti. Većina budućih mama ima dovoljno zaliha hranjivih tvari u tijelu koje će im pomoći da prebrode nekoliko tjedana jutarnjih mučnina bez posljedica za bebu. Mučnine obično prestanu oko 12. tjedna. Ako vam je i dalje loše, neka vas vodi vaš tek: jedite što možete i kada možete. Nekim je ženama lakše jesti manje ali češće obroke.

KOLIKO BISTE VI TREBALI DOBITI?
Nema točnog odgovora na ovo pitanje. Sve ovisi o tome koliko ste kilograma imali prije trudnoće. Stručnjaci obično kažu da bi žena normalne težine trebala dobiti otprilike 13 kilograma. Debela ili pretila žena morala bi dobiti manje, dok bi buduća mama premale težine morala pokušati dobiti više (vidi tablicu).
Ako dobijete više kilograma nego što je preporučeno s obzirom na vaš Indeks tjelesne mase, to bi moglo imati negativan utjecaj na vas i bebu. Previše hrane može dovesti do razvoja trudničkog dijabetesa, što znači da će beba dobivati preveliku količinu šećera i biti prevelika. To pak može značiti težak porođaj i veću vjerojatnost da će biti potreban carski rez. Pretjerana težina može uzrokovati i visok krvni tlak, a posljedično i preeklampsiju koja je opasna i za majku i za bebu.
Ali, i premalo kilograma može također uzrokovati teškoće. Novorođenčad s malom težinom (manje od 2267 g) sklonija je teškoćama s disanjem i općenito slabija od većih beba.

MRŠAVLJENJE NAKON POROĐAJA
Tijekom porođaja izgubit ćete većinu kilograma – premda nikako ne sve – koje ste 'skupili' posljednjih devet mjeseci. Očekujte da će vam trebati još nekoliko mjeseci da se riješite ostatka. Ako ste prije trudnoće imali zdravu težinu te se nakon porođaja vratite starim prehrambenim navikama, trebali biste izgubiti suvišne kilograma unutar godine dana.

>> 10 briga koje ima svaka trudnica

>> 6 najčešćih mitova o trudnoći

KOLIKO BIH KILOGRAMA TREBALA DOBITI?
U nekim zemljama zavodi za javno zdravstvo jednostavno kažu da u trudnoći možete očekivati da ćete dobiti 10-13 kilograma, i to većinu nakon 20. tjedna, dok drugi napominju da idealno dobivanje težine ovisi o vašem Indeksu tjelesne mase (ITM) prije trudnoće.

• AKO STE PRIJE TRUDNOĆE IMALI NORMALNU TEŽINU
Žene čiji je ITM između 18,5 i 25, trebale bi dobiti 11-16 kg.
• AKO STE BILI PREMRŠAVI
Ako vam je ITM manji od 18,5, pokušajte dobiti 12-18 kg.
• AKO STE BILI DEBELI
Ako je vaš ITM bio između 25 i 30, pokušajte dobiti samo 7-11 kg.
• AKO STE BILI PRETILI
Ako ste buduća mama čiji je ITM veći od 30, ne biste trebali dobiti više od 5-9 kg.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju