Poznati mit kako kosa brže raste ukoliko se često šiša ne drži vodu, no da na njezin rast utječu godišnja doba ima svoja uporište u mehanizmu na koje tijelo funkcionira na različitim temperaturama

Ljudska vlas u prosjeku raste između 1 do 1,5 centimetara mjesečno, a osim genetskog naslijeđa veliku ulogu u njezinom rastu i razvoju ima prehrana kao i okruženje u kojem se nalazimo.

>> 5 lakih frizura za mokru kosu

U ljetnim mjesecima tijelo radi ubrzanije kako bi se ohladilo i tako održalo prosječnu temperaturu

Neupitno je da su najbolji 'materijali' za gradnju zdrave kose namirnice bogate željezom, cinkom te vitaminima B6 i E skrivenih u ribi, orašastim plodovima, jogurtu i grahoricama.

>> 5 najčešćih uzročnika opadanja kose

Ali na brzinu rasta kose utječu i godišnja doba. U ljetnim mjesecima tijelo radi ubrzanije kako bi se ohladilo i tako održalo prosječnu temperaturu od 36.5 stupnjaºC. Zbog toga je cirkulacija brža što, između ostalog, rezultira bržim rastom kose.

Osim toga u ljetnim smo mjesecima, između ostalog zbog godišnjih odmora, opušteniji te manje izloženi stresu - faktoru sve češće zaslužnom za narušavanje ravnoteže u organizmu.

Vlas tako ljeti raste 10 posto brže zbog čega na jesen nećemo sve imati bujnu kosu kao na reklamama za šampone, ali će nas pripremiti na jesen u kojem će kratke frizure često zamijeniti duže frizure idealne za hladnije mjesece.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju