Neobično krckanje i pucketanje koje osjećamo u koljenima, ramenima ili vilici događaju se gotovo svakodnevno, no trebamo li se zabrinuti? Stručnjaci objašnjavaju kako to nije opasno, no ako postane kontinuirano vrijeme je za kontrolu. Donosimo najčešće razloge zbog kojih dolazi do čudnovatih zvukova

Ramena
Zvuk pucketanja u ramenima povezan je s godinama. Imate li manje od 35 godina, to je znak nestabilnosti i opuštenosti tetiva i vezivnog tkiva.

Ovo se najčešće događa na mjestima prijašnjih ozljeda što se uz nekoliko mjeseci fizikalne terapije može riješiti.

Laktovi

Ako vaš lakat pucketa dok ga mičete i pritom vas boli ili vam se događa da 'zablokira', postoji mogućnost da vašim zglobom luta komadić kosti ili hrskavice veličine zrna pijeska.

Čujete li pucketanje s unutrašnje strane lakta, popraćeno trncima to može značiti uklještenje živca pa kako ne bi došlo do oštećenja potrebno je dogovoriti pregled kod liječnika.

Ruke i zapešće

Još kada smo bili djeca roditelji su nam govorili da ne krckamo prstima i zapešćem jer će nam se tresti ruke.

No to nije istina, jer povlačenjem prstiju rastežemo malu vrećicu zaštitne tekućine koja se nalazi u zglobovima što oslobađa pritisak.

Kukovi
Snažan i kratak zvuk krckanja kukova najčešća je pojava, a događa se kada se debeli snopovi tetiva koje podržavaju nogu premjeste na vanjsku stranu bedrene kosti.

Iako to zna biti bolno, ne treba se brinuti jer nije opasno i vrlo je česta pojava kod mladih žena, a rješivo je vježbama istezanja.

Gležnjevi

Pucketanje gležnja ima više objašnjenja, a najčešće je posljedica starih ozljeda kao što su iščašenje ili uganuće skočnog zgloba.

Oslabljene tetive ne drže zglob toliko snažno pa on svako toliko iskoči iz ležišta. Vrlo glasan zvuk pucanja popraćen snažnom boli na vanjskoj strani pete može značiti puknuće Ahilove tetive.

>> Zbog dijeta opasno slabe kosti

>> Pomažemo vam da zaštite svoje zglobove

Koljena
Zašto koljena pucaju kada se spustimo u čučanj? Zato što ih spuštanjem opterećujemo s težinom koja je sedam puta veća od naše ukupne tjelesne težine što bi značilo da tkivo protestira.

Najbolji način za rješavanje ovog problema kao i očuvanja koljena su vježbe i jačanje mišića koji drže koljeno.

Čeljust
Više od 10 posto žena i muškaraca osjeća krckanje u vilici. Uzrok je hrskavica između kosti i vilice koja zbog pritiska stalno iskače i vraća se u ležište.

Najčešći razlog je stres i napetost što uzrokuje i škripanje zubima tijekom sna.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju