Ljubiteljice visokih štikli koje si žele olakšati put prema kući nakon izlaska ili radnog dana, obuvajući ravne cipele ili tenisice, svojim zglobovima i ne čine preveliku uslugu

Preobuvanje iz visokih štikli u udobne tenisice ili balerinke nekima je sasvim uobičajena rutina nakon radnog dana. Jednako tako mekane cipele znaju pronaći svoje mjesto i u torbici za izlaske kojima se spašavaju umorna stopala nakon večeri provedene u visini od 10-ak centimetara.

Najnovija istraživanja ne podržavaju takav način 'olakšavanja' umora tvrdeći kako se time nanosi listovima više štete nego koristi. Razlog tome je skraćivanje i oslabljivanje mišića koje je posljedica nošenja visokih potpetica.

Prelaskom na ravnu obuću, zgrčeni mišići se naglo istežu u položaj na koji nisu navikli, što uzrokuje bolan i neugodan osjećaj.

Istraživanja provedena na Sveučilištu u Manchesteru potvrdila su kako žene koje nose visoke pete pet dana u tjednu kroz period od dvije godine skraćuju mišiće lista do 13 posto. Kako bi se spriječilo trajno skraćivanje mišića, potrebno ga je redovito istezati.

Dugotrajne se posljedice, zbog smanjivanja udaljenosti između zglobova koljena, mogu javiti i kod onih koji nose relativno nisu pete od pet centimetara.

>> Visoke potpetice mogu uzrokovati artritis

>> Novi trend: 'Reži me' da stanem u štikle

Neka visoke štikle stoga ne budu dio vašeg svakodnevnog outfita, a ukoliko inzistirate na njihovom što češćem nošenju, nakon što ih izujete istegnite listove barem na nekoliko minuta kako biste opustili mišić.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju