Ugledali ste prištić na licu i ne možete odolijeti da ga ne stisnete? Niste jedini. Tisuće ljudi to redovito rade i tako se u nekoliko trenutaka riješe nepravilnosti na koži koja nastaje kao upalni proces. No iako kratkoročno može donijeti olakšanje, dugoročno je stiskanje prištića štetno za kožu. Doznajte zašto biste ovaj estetski i zdravstveni problem trebali rješavati manje invanzivnim metodama.

Prištići, koje zovemo još i akne i bubuljice, pojavljuju se u nekoliko oblika i veličina: miteseri, prištići s bijelim vrhom, mekane crvene kvržice i veće crvene kvrge. Kakvu god bubuljicu imali, možete doći u iskušenje da je stisnete, ali za dobrobit vaše kože trebali biste se oduprijeti.

Dugoročno, istiskivanjem prištić ne nestaje, već se problem može pogoršati i na vašoj koži ostaviti ožiljke te je inficirati.

>> 10 koraka do savršeno čistog lica

Najjednostavnije objašnjeno akne se formiraju kad sebum, prirodan loj kože, nije u mogućnosti prodrijeti na površinu kože te ostaje zarobljen ispod površine.

Čime rezultira 'kućna invazija' na kožu?

Kućnim istiskanjem prenosite bakterije u unutrašnjost bubuljice što može uzrokovati infekciju i crvenilo. Rezultat takve 'invazije' na kožu nerijetko su trajne mrlje i rupice.

U nekim slučajevima može doći i do poremećaja procesa odumiranja stanica u površinskim podslojevima kože. To dovodi do prekomjernog ljuštenja kože čiji mikrokomadići mogu dospjeti u kanal pore lojne žlijezde i tako fizički omesti normalno oslobađanje loja.

>> 6 nevidljivih neprijatelja kože

Tada se lojne izlučevine nakupljaju u koži, u unutrašnjosti blokiranoga kanala, stvarajući povoljne uvjete za razvoj bakterije Propionibacterium acnes koja se i inače nalazi u koži, ali se pod ovim uvjetima nekontrolirano razmnožava. Stiskanjem prištića, toliko jako istisnete loj van da vam on podere kože.

Uz to tako bakterije s površine kože prenosite u unutrašnjost bubuljice što može uzrokovati infekciju i crvenilo. Rezultat takve 'invazije' na kožu nerijetko su trajne mrlje i rupice.

Zbog toga u ratu protiv prištića neka vaš najjači saveznik bude dermatolog. Jedna od metoda kojom se dermatolozi bore protiv akni je tzv. ekstrakcija kad pomoću instrumenta otčepljuju začepljene pore.

Metoda je vrlo blaga za kožu, a vrši se isključivo sterilnim priborom i s rukavicama, a područje kože koje se liječi prije postupka čisti se alkoholom.

Prva pomoć za tek izbile prištiće

'Ukoliko se na licu pojavi prištić sa žutim 'gnojnim' vrhom možemo ga natopiti antiseptikom i nikako ga ne smijemo pritiskivati sa željom da ga istisnemo, već tako da rastegnemo kožu oko prištića. 

Na taj će način 'gnojni sadržaj sam izići kojeg nakon zahvata možemo obrisati gazom natopljenom antibiotikom za lokalnu primjenu. Istiskivanje mitesera (komedona) i upalnih akni morate prepustiti stručnjaku' savjetuje dermatovenerologinja Jadranka Sokol.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju