Grudi nikada nisu jednake veličine i vjerojatno nema savršeno simetričnih grudi, osim onih korigiranih estetskim operacijama. Oblik, veličinu i punoću određuje nekoliko faktora

1. Genetika
Genetika igra najveću ulogu u veličini i obliku ženskih grudi. Geni  utječu na razinu hormona koji potom utječu na tkivo u grudima određujući gustoću, ali i izgled kože. Genske karakteristike žene mogu povući s obje strane obitelji, a istraživanje objavljeno u časopisu BMC Medical Genetics otkrilo je kako sedam genskih faktora znatno utječe na izgled jednog od najženstvenijih ženskih atributa.

Nekim ženama će grudi nakon trudnoće ostati i broj veće, drugima će se pak smanjiti, a sve ovisi o hormonima, strukturi tkiva i promjeni težine

2. Težina
Bez obzira kolika je veličina vaših grudi veliki dio njih ustvari je masno tkivo. Nije stoga čudno da se i grudi povećavaju ukoliko se debljamo. No, na koji način će se vaše grudi mijenjati dok se debljate ili gubite kilograme ovisi i o gustoći vaših grudi. Žene s čvršćim grudima imaju manje masnog tkiva i manje će im se mijenjati oblik grudi prilikom oscilacija u kilaži.

3. Godine
Kao i kod svega drugog gravitacija utječe i na izgled grudi. Vlaknaste strukture u dojci tzv. Cooperovi ligamenti pomažu držati grudi. Tijekom vremena oni se mogu istrošiti i rastežu se te slabije podržavaju tkivo grudi. Neminovna posljedica toga su opuštenije grudi.

4. Trudnoća i dojenje
Tijekom trudnoće grudi narastu i po nekoliko brojeva, a tkivo se može jako raširiti pa se možda neće moći potpuno vratiti na prijašnje stanje. Osim toga i dojenje može uzeti svoj 'danak' i promijeniti izgled dojki. No kako i na koji način opet ovisi o tkivu i gustoći dojki te promjenama u težini. Neke žene kao posljedicu trudnoće imaju veće grudi, dok se drugima nakon dojenja grudi smanje. Jedno je sigurno, zbog promijenjenih grudi, niti jedna mama vjerojatno ne žali zato što je dojila.

5. Vježbanje
Iako je uvriježeno mišljenje da vježbom možemo malo učvrstiti grudi, istina je da na oblik grudi vježbanjem baš i ne možemo utjecati. Naime, grudi se nalaze na pektoralnom mišiću, ali nisu njegov dio. Vježbanjem dakle možete ojačati taj mišić, ali veličinu i oblik dojke ne možemo promijeniti. Kod nekih profesionalnih sportašica grudi se doimaju manje i promijenjene, ali to je zbog toga što njihove grudi imaju manje tjelesne masnoće.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju