Pilates je vrsta treninga tijela i duha koji je početkom 20. stoljeća razvio njemački trener Joseph Pilates, a po kojem je isti dobio ime. Riječ je o vježbama s ciljem osnaživanja cijelog tijela, a posebice predio zdjelice, trbuha i leđa.

U posljednjih stotinjak godina razvijene su različite podvrste pilatesa – on se može izvoditi samostalno na prostirci bez ikakvih dodataka, ali i uz pomoć lopte, trake za vježbanje ili reformer sprava.

Zahvaljujući popularnosti TikToka u posljednjih godinu dana iznimno je popularna i nova vrsta pilatesa – wall pilates ili zidni pilates.

Zidni pilates je inačica pilatesa na prostirci, a koja uključuje pritiskanje jednog ili više dijelova tijela o zid dok izvodite vježbe. Ne samo da će vam oslanjanje o zid osigurati ravnotežu i stabilnost, već i dodaje otpor prilikom izvođenja vježbi te tako osigurava još bolje rezultate.

Uprite se nogama o zid dok izvodite vježbe poput mosta i planka, ili se pak priljubite leđima uza zid dok izvodite čučnjeve i ojačajte cijeli mišićni sustav te optimizirajte fleksibilnost tijela.

Oslonite se o zid prilikom vježbanja Oslonite se o zid prilikom vježbanja (Foto: Shutterstock)

Čučnjevi uza zid, primjerice, jednostavna je vježba koju možete izvoditi i dok kuhate ručak. Prislonite leđa uza zid, savijte koljena pod pravim kutom – kao da sjedate na nepostojeći stolac – i zadržite ovu pozu u trajanju od barem 20 sekundi.

Zidni pilates je odličan izbor za početnike koji su tek počeli vježbati. Idealan je i za one koji žele vježbati u svoja četiri zida, a nemaju skupocjenu opremu za vježbanje. S obzirom da vam zid služi kao oslonac prilikom vježbanja, njime se mogu baviti sve generacije – bez obzira na to imate li ravnotežu.

Pitate se što vam je potrebno? Samo prazan zid i nešto volje. Iako možete vježbati na golom podu, za izvođenje nekih vježbi bit će ugodnije ako ih izvoditi na prostirci. Ako želite dodatno pojačati intenzitet treninga, poslužiti se možete i trakama za vježbanje.

Redovito vježbanje je sastavni dio izazova 75 Hard Fitness izazov s društvenih mreža koji mogu završiti tek rijetki

Lucy s YouTube kanala Lucy L Fitness tvrdi da je dovoljno svega 10 minuta dnevno da biste oblikovali i zategnuli stražnjicu (i bedra). Na svojem kanalu podijelila je video sastavljen od devet vježba – od stojećeg kickbacka preko bugarskih čučnjeva do čučnjeva uza zid koje su ciljano osmišljene za oblikovanje gluteusa, a koji se izvode u trajanju od 45 sekundi s odmorom od 10 sekundi.

U nastavku teksta pogledajte 10-minutni trening zidnog pilatesa LucyLFitnessa, a slobodno joj se i pridružite.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju