Osnovna škola „Ivan Benković“ iz Dugog Sela ove je godine odlučila proslaviti Dan škole kroz glazbu i umjetnost te za učenike, roditelje i sugrađane na jedan dan otvoriti vrata „Živog muzeja glazbe“. Sandra Frančišković, profesorica glazbene kulture, nositeljica je projekta, a među organizatoricama je i Nena Franić, socijalna pedagoginja škole te polaznica Zadovoljna akademije

Živi muzej glazbe Živi muzej glazbe Foto: Zadovoljna.hr Početna ideja za hvalevrijedni projekt "Živi muzej glazbe" rodila se na satu glazbene kulture u osmim razredima. Učenici su istražujući glazbeno-stilska razdoblja došli na ideju stvaranja glazbenog vremeplova koji je zaživio u trinaest učionica pretvorenih u „Živi muzej glazbe“.

U projektu su učenici dobili priliku biti ravnopravni nositelji edukativnih aktivnosti uz učitelje. Istraživanjem i kreiranjem različitih glazbenih razdoblja u školskom muzeju usvajali su znanja o povijesti, umjetnosti te važnim obilježjima pojedinih razdoblja, što u tradicionalnom pristupu u nastavi čine uglavnom sjedeći uz školske udžbenike.

„Živi muzej glazbe“ primjer je suvremene nastave u kojoj učenici imaju aktivnu ulogu, motivirani su za učenje, istražuju, surađuju, razvijaju različite kompetencije, prenose znanja drugim učenicima te zajedno s učiteljima kreiraju nastavu prema svojim interesima.

„Živi muzej glazbe“ je primjer suvremene nastave u kojoj učenici imaju aktivnu ulogu, motivirani su na učenje, istražuju i prenose znanja drugim učenicima te zajedno s učiteljima kreiraju nastavu prema svojim interesima.

U projektu su svi učenici imali priliku pokazati svoje sposobnost glumom, sviranjm, ulogama vodiča, snimatelja, fotografa, čak su sami izradili logo muzeja i suvenire.

Ovakvi projekti stvaraju pozitivno ozračje u školama i osim što učenicima daju priliku da pokažu sve svoje potencijale, pružaju mogućnost i roditeljima, ali i drugim zainteresiranim sugrađanima, da budu dio školske zajednice te je obogate na taj način.

U „Živom muzeju glazbe“ posjetitelji su putovali od prapovijesti do današnjih dana. U starom su vijeku razgovarali s bogom Apolonom i Pitagorom, trubaduri i žongleri zabavljali su ih u srednjem vijeku, a u renesansi su imali prilike vidjeti izvedbu renesansnog plesa i prave renesansne instrumente.

U baroku su posjetitelji imali posebnu priliku vidjeti čembalo, preteču klavira, i čuti izvedbu barokne skladbe u izvedbi naših učenica.

Sandra Frančišković, profesorica glazbene kulture, nositeljica je projekta, a među organizatoricama je i Nena Franić, socijalna pedagoginja škole te polaznica Zadovoljna akademije

Glumci su u klasicizmu oživjeli Mozarta i Beethovena na jedan dan i likove poznate Mozartove opere Čarobna frula. Balerina, Carmen iz Bizetove opere i Rossini, najpoznatiji gurman među glazbenicima, upoznali su posjetitelje s karakteristikama romantizma.

Posebna atrakcija u glazbi 20. i 21. stoljeća bila je laserska harfa Instituta za fiziku koju su svi posjetitelji imali priliku svirati. Predstavljena je i hrvatska tradicijska glazba, nošnje i instrumenti, svjetska glazba uz originalne instrumente, od afričkih do tradicionalnih indonezijskih instrumenata.

U „Živom muzeju glazbe“ zaplesali su Madonna, Elvis, Lady Gaga, a izloženi su uređaji za reprodukciju glazbe od onih iz početka prošlog stoljeća do današnjih modernih tehnologija.

Posjetitelji su imali prilike sudjelovati na glazbenoj radionici "Muzicirajmo zajedno" i na radionici skladanja glazbe na MICRObit-ovima. Posljednja postaja bio je edukativni kviz u knjižnici, gdje su posjetitelji imali priliku provjeriti naučeno.

U valu kreativnosti učenici uz svesrdnu pomoć učitelja i roditelja i partnera, koji su posudili kostime, instrumente, namještaj i druge rekvizite, pretočili ideje u jedno prekrasno iskustvo za sve posjetitelje i nositelje projekta.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju