Prisjetili smo se života prije jednog od najvećih ljudskih izuma, interneta, i 5 stvari iz toga vremena kojih ćemo se uvijek sjećati s nostalgijom

Kad god se sjetimo života prije interneta uhvati nas neka simpatična nostalgija i sjetimo se što nam nedostaje - onaj osjećaj uzbuđenja dok smo iščekivali da na radiju čujemo omiljenu pjesmu, da na televiziji vidimo najdraži spot jer nekad smo i danima čekali taj trenutak. Nije nam sve bilo na dlanu kao danas kada s jednim klikom, kad god to poželimo, možemo poslušati pjesmu ili pogledati spot.

Prisjetili smo se kako je život izgledao prije interneta i napravili listu 5 običnih, a opet tako posebnih stvari koje nam baš nedostaju iz tog vremena. Neke od njih nisu potpuno izumrle, ali su puno rjeđe, a neke su otišle u povijest.

'Prisjetili smo se života prije jednog od najvećih ljudskih izuma, interneta, i 5 stvari iz toga vremena kojih ćemo se uvijek sjećati s nostalgijom'

1. Pisanje pisama i razglednica
S mora se obvezno slala razglednica, a pisali smo i pisma rođacima u stranim zemljama. Kakvo je to bilo veselje kada bismo nakon nekoliko tjedana dobili odgovor! Neki su se dopisivali i s prijateljima koje su upoznali upravo preko pisama, a kako izgledaju nije bilo moguće vidjeti na društvenim mrežama, već samo ako bi uz pismo dobili i fotografiju.

Pisanje pisama i razglednica rukom zamijenili su e-mail i chatovi, ali pokoja razglednica stigne još i danas...

2. Snimanje pjesama na kazetu
Subotom i nedjeljom popodne i navečer žurili smo se kući jer su se većinom u to vrijeme na radiju emitirale glazbene emisije. Trebalo je pravovremeno stići doma kako nam omiljena pjesma ne bi promakla i stisnuti "rec" na kazetofonu ili glazbenoj liniji.

Kada bismo je još uspjeli snimiti bez upadanja voditelja i prekidanja pjesme pričom - e, to je bila sreća! Onaj tko je imao liniju s dvije glave mogao je i presnimavati s jedne kazete na drugu - i to je bilo fora.

3. Snimanje spotova i filmova na videokazetu
Kada su se na televiziji prikazivale emisije s glazbenim, spotovima obvezno je u pripremi bio videorekorder i u njemu VHS kazeta kako bismo uspjeli snimiti videospot koji smo željeli non-stop gledati. Toliko smo puta znali pogledati jednu te istu VHS-icu da bi se od silnog gledanja traka izlizala te slika ne bi više bila čista.

Nisu svi ni imali videorekorder, pa je grupno gledanje filmova snimljenih na kazetu ili posuđenih u videoteci kod prijatelja ili rodbine bio uzbudljiv događaj. Pročitajte i 5 zanimljivosti o parfemu bez kojeg 90-ih nismo mogli.

'Snimanje pjesama s radija na kazetu i spotova s televizije na VHS-icu bilo je baš fora'

4. Čitanje tiskanih časopisa
U potrazi za izgubljenim vremenom ne možemo se ne sjetiti tako opojnog mirisa svježe tiskanog časopisa i zvuka listanja stranica s kojih smo doznali novosti iz svijeta zabave, mode, zdravlja, čitali o ljubavi, romansama...

Nestrpljivo smo čekali da novi broj omiljenog nam časopisa stigne na kioske i to iščekivanje imalo je itekakvu čar...

5. Odlazak u goste

Druženja uz kavu i kolače, pozivanje na ručak, darivanje domaćina kavom, bombonijerom ili cvijećem, opušteni razgovori o svakodnevnim temama u nečijem domu polako nestaju. Danas u domove dragih nam ljudi sve češće ulazimo samo preko računala, a poziv u goste čuje se sve rjeđe i rjeđe. No mi smatramo da je odlazak u goste tradicija kojoj se vrijedi vratiti.

Zato, umjesto da cvijeće, poljupce i osmijehe šaljete virtualno, otiđite do dragih prijatelja i rodbine. Stisak ruke, poljubac dobrodošlice i buketić ljubičica u stvarnom svijetu vrijede beskrajno više od bilo kojeg emotikona i lajka u virtualnom svijetu.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju