Autorica omiljene Šopingholičarke ima novi roman koji nasmijava i zabavlja, i osvještava te na kraju daje nadu.

Često se chick lit literatura otpisivala kao lagano štivo. No godine prolaze, a utjecaj i popularnost tog žanra opstaju. Tajna je, naravno, u tome što se u tim, nerijetko vrckastim, romanima raspravlja o temama iz realnog života.

Neke su se autorice istaknule te postale klasici kojima se uvijek vraćamo. Jedna od njih je svakako Sophie Kinsella koja je svojom otkačenom Šopingholičarkom svojevremeno poharala sve top-liste. Kako godine prolaze tako i autorice sazrijevaju pa nam Sophie u ovoj knjizi donosi jedan trezven pogled na kulturu savršenstva koja je danas u punom zamahu.

Prateći život glavne junakinje, shvaćamo koliko su velike, čak i nepremostive, razlike između nas na Instagramu i nas u stvarnom životu.

Katie Brenner je žena s modernim problemima, modernom šeficom i modernim otkazom. Sve ono što svaku od nas muči na svakodnevnoj bazi, Katie je prošla, samo ne na našem teritoriju, već u Londonu. I nije joj bilo lako.

Nije lako ni čitatelju dok sve to prolazi zajedno s njom, a vjerojatno je upravo to i bila poanta spisateljice dok je pisala knjigu "Moj ne tako savršeni život" koja je kod nas objavljena u nakladi Znanja.

No, da nastavimo s Katie. Katie ima savršen život na Instagramu, kao i svaka druga od nas kojoj se da objavljivati roze gluposti koje izgledaju jako šik. Živi u Londonu, radi na sjajnom poslu i živi u stanu koji je upravo savršen za nju. Druga strana priče je pak drugačija. U prostor u kojem živi jedva stane ona sama, putuje do posla sto svjetlosnih godina, a šefica joj je tipična crazy bitch kakve imamo priliku susresti bilo gdje u svojoj svakodnevici.

Tajna popularnosti chick-lit romana je u tome što se u tim, nerijetko vrckastim, romanima raspravlja o temama iz realnog života.

Dotična megauspješna šefica Demeter u jednom trenutku odluči otpustiti Katie i tako joj sruši cijeli svijet. Naša glavna junakinja ne zna ni kako bi tu vijest priopćila roditeljima, a kamoli da bi išta objavila javno. Odluči se povući kod svojih roditelja, na farmu na kojoj je njezin otac pokrenuo novi posao te mu pomaže oko svega.

U jednom trenutku na farmi se pojavljuje Demeter s cijelom obitelji na odmoru, a dotična je i zaboravila tko je Katie te joj daje otvoren prostor za sve mogućnosti osvete. Katie ipak nije takva cura – ona unatoč snažnoj potrebi da nekako napakosti Demeter na kraju odluči odraditi stvari drugačije.

Svoje snove ipak može ostvariti na sasvim druge načine, koliko god ne voljela svoju bivšu šeficu. Male joj spačke ipak uspije napraviti, ali dalje od toga morate pročitati u knjizi. U svakom slučaju, zabavne su.

Sjajna Sophie Kinsella uvijek veliki naglasak stavlja na glavne junakinje svojih knjiga. Chick lit je upravo zato i puno zabavniji u njezinu slučaju. Osim što se svi možemo poistovjetiti s njezinim glavnim likovima i s njima suosjećati, od njih možemo nešto i naučiti.

Sophie Kisnella donosi jedan trezven pogled na kulturu savršenstva koja je danas u punom zamahu Sophie Kisnella donosi jedan trezven pogled na kulturu savršenstva koja je danas u punom zamahu Foto: Sonja Kovač

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju