Američki psiholozi John i Julie Gottman napravili su opsežnu studiju sa 130 parova kojoj je glavni cilj bio otkriti zašto su neki brakovi osuđeni na propast, dok drugi uspijevaju odoljeti svim izazovima.


Poslali ste supruga u trgovinu po hranu i sredstvo za pranje suđa. Suprug je kupio sve namirnice osim sredstva za pranje suđa. Kako ćete reagirati?

Američki psiholozi John i Julie Gottman tvrde da odgovor na ovo pitanje može otkriti hoćete li biti u sretnoj vezi i braku ili ćete prekinuti s voljenom osobom.

Stručnjaci za pitanja srca proveli su opsežnu studiju sa 130 parova. Uspostavili su takozvani ljubavni laboratorij, gdje su parovi provodili dane u svakodnevnim aktivnostima poput zajedičkog kuhanja, konzumiranja hrane i pranja kuće, dok su stručnjaci opažali njihovo ponašanja te ga analizirali.

Parovi su prema tim opažanjima podijeljeni u dvije skupine: majstore (masters) i katastrofe (disasters). John i Julie Gottman kontaktirali su s ispitanicima nakon šest godina i bez velikog iznenađenja spoznali da su majstori ostali u braku, dok su katastrofe prekinule svoje veze.

Zašto uspijevaju veze bračnih majstora?

Velikodušnost i ljubaznost mogu spasiti vašu vezu. Studija je pokazala da nam svakoga dana treba doza velikodušnosti i ljubaznosti od partnera, a ne samo za posebne datume u godini.

Bračni majstori pokazivali su dvije ključne karakteristike koje druga grupa nije posjedovala: velikodušnost i ljubaznost. Takav tip ponašanja jača povezanost između parova te se stvara atmosfera zahvalnosti u kojoj je ugodno provoditi vrijeme.

Bračne katastrofe obično su reagirale grubo i nezainteresirano, fokusirale su se na negativne karakteristike partnera te su zaboravljale istaknuti dobre stvari u vezi, što je stvorilo atmosferu nezadovoljstva.

Vratimo se na prvo pitanje iz teksta. Kako ste na njega odgovorili: s velikodušnošću ili grubošću?

John i Julie Gottman napominju da je zabranjeno obraćati se partneru općim generalizacijama poput "ti uvijek zaboravljaš kupiti stvari u dućanu", "nikad me ne slušaš" i slično.

Budite velikodušni svaki dan

Neprestano kritiziranje i vrijeđanje iznimno je stresno te može imati fizičke posljedice na pojedinca. Studija je pokazala da bračne katastrofe imaju vrlo slično psihološko stanje kao ljudi koji se nalaze pred divljom životinjom ili su u ratnoj situaciji. Bračni su pak majstori opušteni i vesele se međusobnom razgovoru.

Velikodušnost i ljubaznost mogu spasiti vašu vezu. Studija je pokazala da nam svakoga dana treba doza velikodušnosti i ljubaznosti od partnera, a ne samo na posebne datume u godini.

Pokušajte biti nježni u situacijama kada ste ljuti. Nemojte se uvrijediti ili razljutiti prije nego što znate cijelu priču. To će vam pomoći da postanete bračni majstori s dugotrajnom i sretnom vezom, zaključuju John i Julie Gottman.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju