Znanstvenici vjeruju da su otkrili najstariju boju na svijetu. Istraživači su otkrili pigmente koje je proizvela prastara mikroskopska cijanobakterija, nakon što su izvadili komade 1,1 milijardu godina starog morskog crnog škriljevca duboko ispod pijeska Sahare u Mauritaniji, prema istraživanju objavljenome u znanstvenom časopisu PNAS.

Galerija Drvene bojice Detalji u svjetloružičastoj boji - 2 Detalji u svjetloružičastoj boji - 4 +4 Detalji u svjetloružičastoj boji

Znanstvenici su rekli da su pigmenti "najstarija biološka boja" te da je više od pola milijarde godina stariji od prijašnjih sličnih otkrića.

Svjetloružičasti pigmenti molekularni su ostaci klorofila koje su proizveli fotosintetski organizmi nastanjeni u prastarom oceanu koji je odavno nestao, rekla je Nur Gueneli, znanstvenica s australskog nacionalnog sveučilišta (ANU) koja je pronašla molekulu tijekom istraživanja u sklopu doktorskog studija. Dakle, u istraživanju su došli do zaključka da je najstarija boja na svijetu svjetloružičasta.

Istraživači su razbili stijene stare milijardu godina u prah i iz njih izvukli i analizirali molekule prastarih organizama. Ostaci su u rasponu od krvavocrvene do jarkoljubičaste u svojem koncentriranom obliku, a svjetloružičaste kad su razrijeđeni, rekli su znanstvenici.

Znanstvenici vjeruju da su otkrili najstariju boju na svijetu - i da je to svjetloružičastaPrecizne analize prastarih pigmenata potvrđuju da je sićušna cijanobakterija dominirala osnovom hranidbenog lanca u oceanima prije milijardu godina, što pomaže u objašnjenju zašto u to doba životinje nisu postojale, dodala je Gueneli.

Stijene je prije desetak godina na sveučilište poslala naftna tvrtka koja je tražila naftu u saharskoj pustinji.

Svaka stvar ima boju i boje nas vraćaju u početke vremena. Ispravniji termin kojim bi se opisalo otkriće bio bi da je to najstarija organska biološka boja, rekao je Jochen Brocks, njemački znanstvenik na ANU i viši istraživač koji surađuje na toj studiji. To znači da su znanstvenici pronašli molekulu s biološkim pigmentom staru više od milijardu godina koja je sačuvana do danas. Brocks objašnjava da je to jednako kao kada bismo nakon 100 milijuna godina pronašli ostatke kože dinosaura s još netaknutom bojom životinje.

Činjenica da takav pigment može preživjeti tako dugo vremena izaziva u nama radoznalost i čuđenje, rekao je Brocks.

Detalji u svjetloružičastoj boji - 3 Detalji u svjetloružičastoj boji (Foto: Living4media)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju