Na današnji dan, 8. siječnja, prema katoličkom kaledanru, imendan slave Severine. Ovo ime podrijetlo ima u latinskom jeziku i izvedeno je od riječi severinus, što znači 'ozbiljna, stroga'. Muški oblik imena je Severin.

Ime Severina u našoj je zemlji jako poznato jer ga nosi pjevačica Severina Vučković, ali nije toliko često. U Hrvatskoj živi tek osamdesetak ovih imenjakinja.

Značenje imena Severina objašnjava i numerologija. Uz njega se veže sudbinski broj 3, prema kojem se radi o romantičnim, strastvenim i zaigranim osobama. Ove su osobe i veliki emotivci, ali to im se sviđa. Vole život i žele ga živjeti punim plućima.

Vole i maštati, a dok maštaju, odlično se zabavljaju. Njihov emocionalni svijet je kompliciran, pa istovremeno mogu biti i sretne i tužne, ali nikad to neće priznati.

Osobe koje nose ovo ime ne mare za to što drugi misle o njima i takve ih stvari ne diraju. Ono s čime se bore cijeli život jest neodlučnost, tolika da teško donose odluku i što im se jede. S druge pak strane odlikuje ih zdrav razum i mnoge stvari mogu predvidjeti i prije nego što se dogode. Poznate su kao razumne osobe.

Osim na današnji dan, Severine imendan slave i 2. rujna, a najpoznatija osoba koja nosi ovo ime je već spomenuta pjevačica Severina.