Akronim FOMO ili na engleskom "Fear of missing out" naziv je koji objašnjava strah od propuštanja nekih za nas važnih događaja.

Ovo nije novi fenomen ljudskog ponašanja, ali je u visokom porastu posljednjih nekoliko godina zbog sve veće popularnosti društvenih mreža.

FOMO se najčešće javlja u trenucima kad pregledavamo naše društvene mreže i uvidimo da nismo bili na nekom mjestu gdje su bili naši prijatelji ili poznanici.

Stalno provjeravanje Facebooka još je jedna navika koja još više produbljuje ovaj sindrom.

Fomo se najčešće javlja u trenutcima kad pregledavamo naše društvene mreže.

FOMO se može pojaviti i kad smo izvan mreže jer time smatramo da ćemo propustiti informacije o tome gdje se nalaze naši prijatelji i što rade.

Taj osjećaj propuštanja vrlo često rezultira nezadovoljstvom ljudi. Osim toga, on dovodi do negativnih emocija kao što su do depresija, anksioznost, osjećaj niže vrijednosti i apatije.

Rezultati istraživanja koje su proveli znanstvenici sa Sveučilišta Pittsburgh upućuju na to da su izgledi da se osobe koje dnevno na nekoj od društvenih mreža provedu dva sata, osjećaju društveno izolirano dvostruko veći nego kod ostalih.

Osim toga ovaj sindrom može itekako narušiti odnose među bliskim ljudima i povod je brojnim svađama.

Sindrom može itekako narušiti odnose među bliskim ljudima.

Tri su jednostavna načina uz pomoć kojih ćete se lako oduprijeti FOMO-u:

1. Promjenite svoje društvene navike

Umjesto da čekate da vas netko pozove na druženje, pozovite vi njih prije.

2. Budite zahvalni na prijateljima koje imate

Bilo da se radi o maloj skupini ili više prijatelja, oni su blago koje obogaćuje vaš život i zato im se posvetite, a oni će vam zasigurno vratiti podrškom i ljubavlju.

3. Posvetite se sebi

Odvojite vrijeme za sebe bilo da se radi o hobiju ili šetnjom parkom te naučite biti sami.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju