Rijetke su oni koji uživaju u uključivanju pegle i opuštaju se stojeći nad daskom za glačanje. Odjeću s dodatkom elastina i od drugih rastezljivih materijala ne trebate peglati, a dobar dio izravnavanje možete obaviti i prije peglanja pažljivim vješanjem robe i sušenjem. Ako ste pak osoba koja ne uživa u izravnavanju rubova svojih ukućana, nudimo vam zamjenska rješenja


1. Peglajte peglom za kosu

Sitne nabore na predjelu kragne, manšeta i oko gumbiju najlakše ćete izravnati uz pomoć pegle za kosu. Pomagalo koje izravnava vašu kosu isto može učiniti i s manjim površinama na odjeći. No prije upotrebe dobro očistite ovo kozmetičkog pomagalo da ne uništite omiljenu bluzu.

2. Glačajte uz pomoć vrućeg lonca
Najstariji trik u knjizi svake domaćice! Napunite metalan lonac od nehrđajućeg čelika običnom vodom, stavite ga na štednjak da voda zavrije, izbacite vodu, a vanjski dio dna iskoristite kao 'peglu' za glačanje neravnina na odjeći.

3. Izravnajte s madracem
Znate onaj trik kada zgužvani papir umetnete u tešku knjigu i tako ga izravnate? Posudite sličnu ideju i za izravnavanje omiljenih hlača – zamotajte par u čvrstu rolu, položite ga ispod madraca kreveta, pa pustite da tako odstoji barem sat vremena. Nakon isteka toga roka odmotajte rolu i uživajte u hlačama bez neravnina.

U izglađivanju neravnih rubova na odjeći pomoći će vam alkoholni ocat, madrac, mokri ručnik, ali i sušilica rublja!

4. Isparite neravnine
Gosti u hotelima obožavaju ovaj trik: zgužvano odijelo stavite na vješalicu i objesite s unutrašnje strane kupaonice u kojoj se planirate istuširati vrućom vodom. Para od tuširanja izgladit će sve neravnine na tkanini. Uostalom na sličnom pricipu radi i većina modernih glačala.

5. Obrišite neravnine mokrim ručnikom
Lagano navlažite čist frotirni ručnik, pa ispod njega stavite odjeću koju treba izravnati. Čvrstim pokretima ruke gladite površinu ručnika i tako smanjite neravnine na odjeći.

>> Istuširajte se i ispeglajte majicu u isto vrijeme

6. Octeno opuštanje
Bijeli alkoholni ocat može vam pomoći u peglanju neravnina. Pomiješajte malo octa i vode u omjeru 1:3, stavite tekućinu u bocu za raspršivanje, pa pošpricajte izgužvani dio odjevnog komada, i pustite da se osuši na zraku bez krivina.

7. Nabavite sušilicu rublja
Kondenzacijska sušilica rublja radi na principu protoka suhog zraka kroz bubanj s vlažnim rubljem, koji se hladi u kondenzatoru, odvlažuje i ponovo vraća u bubanj.

Drugim riječima: ako rublje izvadite neposredno nakon prestanka rada sušilice, ono će biti toplo, podatno i spremno za ravnanje rukom bez potrebe da izvadite dasku za peglanje.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju