Od srpnja pa do rujna vrijeme je cvatnje cvijeta poetskog naziva, djevojačko ili carevo oko. Prepoznatljiv je po crvenkasto žutoj loptici oko koje su u jedan red gusto naslagane žute latice te izgledom podsjeća na oko – zbog toga je i dobio to zanimljivo i pomalo romantično ime.

Djevojačko oko vrlo je jednostavno uzgojiti te tolerira veliki broj različitih tipova tla, osim teškoga ilovastog tla, a ne sjenovitu mjestu procvjetat će tek pokoji cvijet.

Kako izrazito voli sunce, cvijetu je važno osigurati mjesto u toplom dijelu vrta, a iako ga je potrebno redovito zalijevati, neće vam zamjeriti ako ga zaboravite zaliti i neće uvenuti jer može i duža razdoblje biti bez vode, čak i kada je suša.

Cvijet ljupke ljepote potječe iz Sjeverne Amerike te postoji blizu 90 vrsta raširenih po velikim dijelovima Sj. Amerike te na sjeverozapadu Južne Amerike. U Hrvatskoj rastu tri vrste: velecvjetno djevojačko oko (C. grandiflora), dvobojno djevojačko oko (C. tinctoria) i Coreopsis verticillata.

Balkon pun cvijeća Izaberite idealno cvijeće: 12 balkonskih ljepotica koje (ne) vole sunce

Sa svojim žutim ili žuto-smećkastim zvjezdastim cvjetnim glavicama može narasti od 30 do 120 centimetara, ovisno o sorti. Kako bi se što duže moglo uživati u njegovoj ljepoti, za vrijeme cvatnje potrebno je skidati osušene cvjetove kako bi na njihovu mjestu mogli narasti novi. Prednost djevojačkog oka je i ta što vrlo brzo raste pa ćete u kratkom vremenu imati guste busene koji će trajati godinama.

Sjeme se sije na stalno mjesto u vrtu od kraja ožujka do početka travnja, a mlade biljke prorjeđuje se na potrebni razmak. Kako je vrlo zahvalna biljka, a i dugo cvijeta, može se kombinirati s drugim trajnicama. Jako lijepo izgledat će u kombinaciji sa stolisnicima, ruskom kaduljom, ukrasnim travama, smiljem i drugim trajnicama. U cvjetnim gredicama odlično se slaže i s ružama i lavandom, a sigurno nećete pogriješiti i ako djevojačko oko posadite uz ružmarin i kadulju.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju