Kuhinja je prostor u domu koji najviše spaja ljepotu i korisnost - i prostorija u koju se možda i najviše ulaže pri uređenju. Zato je važno pažljivo razmotriti opcije i gledati dalje od trendova. Bijela kuhinja nikada neće izaći iz mode, no neke druge boje sve su češći izbor. Popularne su i kuhinje u dva tona, s gornjim i donjim ormarićima u različitim bojama, što prostoru daje dodatnu dimenziju.

Plave i zelene nijanse također su toliko čest izbor da su gotovo postale neutralne u kuhinjskom prostoru, a na taj način u unutarnji prostor unosi se ugođaj prirode i vanjskog prostora. No kako izabrati pravu boju za vašu kuhinju? Uz to što je bitno da vam se sviđa, u izboru će pomoći i idućih pet pravila:

1. Nemojte slijepo pratiti trendove

Svi želimo provoditi vrijeme i uživati u našim kuhinjskim prostorima, a to znači da bi osobni stil i specifične potrebe prostora trebali biti iznad trendova koji vam se sviđaju na Pinterestu. U obzir uzmite tri faktora: prostor, trendove boja i osobne preferencije.

Trendovi u bojama kuhinjskih ormarića su važni, ali se mijenjaju svakih nekoliko godina, puno češće nego što većina ljudi preuređuje kuhinje. Primjerice, i u maloj kuhinji možete se odlučiti za tamniju boju visokog sjaja, primjerice boju crvenog vina, a odsjaj boje prostor će vizualno učiniti većim.

2. Gledajte dalje od bijele za dojam prozračnosti

Ako želite da kuhinja bude otvorenija i prozračnija, nemojte se ograničiti na bijelu jer postoje i druge mogućnosti koje će imati takav efekt. Primjerice, svjetlije plave i sive nijanse jako će lijepo izgledati i u manjim i većim prostorima. Opcija može biti i podijeljena paleta boja.

Želite li minimalizirati primjetnost kuhinjskih ormarića na zidu kako bi prostor izgledao otvorenije, razmislite o bijelim ili svijetlim tonovima za gornje ormariće, a donji ormarići neka budu u nekoj tamnijoj, odvažnijoj boji. Taj "trik" također pomaže i kod dodavanja boje u manjim prostorima.

3. Razmislite o miješanju materijala

Ne morate samo miješati boje - možete miksati i materijale. Drveni ormarići upareni s nekom bojom dat će svježinu, a dobro funkcioniraju i kod klasičnog i modernijeg uređenja.

Slika nije dostupna Imate li ih vi? Šest predmeta koje dizajneri interijera nikad ne bi držali u kuhinji

4. Ne pokušavajte uskladiti s postojećom bojom

Ponekad je potrebno samo zamijeniti stari ili oštećeni ormarić ili napraviti djelomičnu promjenu kuhinje. Obično se ne preporučuje usklađivanje s postojećom bojom jer nikada nije baš takva i nova boja gotovo će se sigurno razlikovati od stare.

Bolje je napraviti nešto potpuno drugačije, pa će izgledati kao da je razlika namjerna. Jedino u slučaju da znate točnog proizvođača vaše kuhinje koji može duplicirati već postojeće elemente neće biti problem uskladiti boje.

Slika nije dostupna Prednosti i nedostaci: Što trebate znati prije kupnje indukcijske ploče za kuhanje

5. Uvijek uzmite u obzir trajnost i izdržljivost

Boja kuhinjskih ormarića može se vremenom promijeniti. Različite vrste drva i različite kvalitete premaza različito reagiraju na izloženost suncu te s vremenom mogu požutjeti, potamniti ili posvijetliti. Vrlo je uobičajeno da donji ormarići, koji su u sjeni, tijekom godina poprime potpuno drugačiju boju od gornjih ormarića, koji su stalno izloženi prirodnoj sunčevoj svjetlosti.

Prilikom odabira boje kuhinjskih ormarića uzmite u obzir količinu sunčeve svjetlosti u prostoru te istražite trajnost, materijale i proizvođača kako biste znali hoće li se kvaliteta zadržati tijekom godina.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju