Nakon što nas je Matea Gečević očarala svojom plavom kuhinjom, morali smo zaviriti i u ostatak njezina stana, uvjereni da nas i u svakoj drugoj prostoriji čekaju predivni prizori. I nismo se prevarili.

Sama Matea u šali nam je rekla da je na Instagramu više znaju po svijetloplavoj kuhinji, a manje po imenu, međutim ta kuhinja samo je početak divnog interijera u Zagrebu - stana koji je Matea uredila po vlastitom guštu nakon sedam godina života u Švedskoj.

Stan je, onako, pravi mali bombon, ima 50 kvadrata životnog prostora i 30 kvadrata terase, kaže Matea, koja se u Hrvatsku vratila 2019. godine. Posljednjih 12 godina ima i cimera koji je vjerno prati u svemu, a on je mačak Šime. 

Ova brend menadžerica jedne španjolske dermatološke kuće kaže da je uređenje interijera njezin hobi koji, dodaje kroz smijeh, shvaća vrlo ozbiljno.

Jedno vrijeme razmišljala sam čak o tome da se školujem za dizajnera interijera, ali sam zapravo shvatila da ne želim provoditi vrijeme ispred 3D programa za crtanje i da je moj talent zapravo u stajlingu i kreativi, objašnjava.

Kada u našoj galeriji zavirite u njezin stan, shvatit ćete da talent koji spominje itekako postoji.

A kako je tekao proces uređenja?

Od početka sam znala da će kuhinja biti svijetloplava i to je diktiralo ostatak stana. Definitivno mi je ta odluka dala krila da riskiram i u drugim dijelovima stana, tako da ima dosta stvari koje su možda na prvi pogled nespojive, ali kao cjelina pričaju neku priču. Najdraži komentar koji sam dobila od jedne moje prijateljice je - ništa ne ide ni s čim, a opet sve ide sa svime! priča Matea.

Kada je u tom istom stanu živjela prije više od deset godina, sve je bilo bež i odražavalo je Mateu u tom trenutku, mladu i neiskusnu osobu koja pronalazi sebe i svoj stil te igra na sigurno. Kad se vratila, bila je 30-godišnjakinja s potpuno drugačijim stilom.

Definitivno se ne bojim eksperimentirati. Osim toga, svako putovanje, svaki novi hotel, restoran, cafe bar… Sve je to ostavilo nekog traga i vjerojatno podsvjesno formiralo moj današnji stil.

Uvijek kažem da je stan renoviran prije nekoliko godina, ali da je godinama kao takav živio u mojoj glavi. I ispao je čak i bolje nego što sam zamišljala, priča Matea.

Godinama skupljala stvari

Gotovo sve što ima u stanu je, objašnjava, kolekcija stvari koje je godinama skupljala i kao takvo je neponovljivo i ne može se reproducirati.

Kombiniram novo i staro, kupljeno i uradi sam. Dosta toga pronašla sam u second hand dućanima po Švedskoj.

Mislim da je vjerojatno najupečatljiviji ulov plavi perzijski tepih u boravku. Njega sam ugledala i znala da ću kad-tad imati mjesto za njega. Spremila sam ga u podrum i tu je strpljivo čekao sve dok se nisam preselila u Zagreb. Otkad sam u Zagrebu, često odem i na Hrelić, kaže Matea i dodaje kako, osim nove kuhinje, gotovo ništa nije bilo kupljeno za ovo preuređenje.

Sve su to stvari koje sam imala otprije ili sam ih zajedno s mamom napravila, kao što je naslon za krevet. Čak je i kauč u boravku bio kutna garnitura koju smo nas dvije prepilie i pretapecirale u dva zasebna kauča,
objašnjava.

Terasa kao omiljeni kutak

S obzirom na to da nam je stiglo proljeće, Matein najdraži kutak u stanu postala je terasa.

U ljetnim mjesecima moj se stambeni prostor udvostruči i terasa postane ekstenzija mog životnog prostora. Kod nas je popularno zatvarati terase i nebrojeno puta dobila sam i sama taj savjet, ali ja to nikad ne bih napravila. Sviđa mi se upravo taj osjećaj provođenja vremena pod vedrim nebom, kaže.

Inspiracija za uređenje terase bio je jedan hotel u Švedskoj s restoranom koji je izgledao kao mediteranski vrt.

Tamo sam vidjela ovu kombinaciju drvene klupe i crnih metalnih stolica okruženih mediteranskim cvijećem. Odlučila sam mentalno spremiti tu inspiraciju za uređenje vlastite terase, priča Matea i dodaje da na terasi, kada je toplo, provodi najviše vremena. Ujutro se na njoj pije kava, a navečer, nakon radnog dana, čaša vina.

Terasa, kao i unutarnji dio stana, ima svoj wow-efekt.

Kako je to u stanu kuhinja, na terasi je to definitivno drvena klupa, koju sam sama nacrtala, a zatim mi ju je isti stolar koji je radio i kuhinju napravio po mjeri.

Nije bila nimalo jeftina i definitivno sam mogla kupiti gotovu varijantu i proći jeftinije, ali nikad nisam požalila jer ne bih dobila efekt koji sam željela. Možda nisam švedska kraljica, ali barem u svom stanu imam svoje prijestolje, koje dijelim jedino sa Šimom, poručuje Matea, koja za sebe kaže da je stepenicu iznad nemirnih ljudi, zbog čega se u njezinu stanu stalno događaju neke promjene, koje često prate godišnja doba, ali i njezino raspoloženje.

"Nitko nije dva puta došao u isti stan"

Mislim da nitko nikad nije dva puta došao u isti stan. U ljeto 2021. čak sam tri puta u potpunosti mijenjala stil uređenja. To me jednostavno veseli. Akumulirala sam dosta detalja za uređenje, a kad nešto ne koristim, držim to u crnoj rupi - svojoj dječjoj sobi u kući svojih roditelja. Kod mene vrijedi - jedina konstanta je promjena, kaže.

Ma, baš divan! Zavirite u Anđelin stan nadomak Splita s kuhinjom o kakvoj volimo maštati Stan Anđele Gabelice u Strožancu - 1 Stan Anđele Gabelice u Strožancu - 4 Stan Anđele Gabelice u Strožancu - 5 +14 Stan Anđele Gabelice u Strožancu - 6

Ipak, unatoč stalnim promjenama koje se događaju kod nje, ne želi drugima davati savjete o uređenju.

Ako netko želi da mu je stan u potpunosti bež ili da sve bude novo iz IKEA-e, to je posve u redu. Dapače, svi smo drugačiji. Uredite stan koji je odraz vaše osobnosti, a ne tuđe. Ali ako me pitate imam li savjet kako postići moj stil uređenja, onda ih imam puno. I upravo zbog toga vodim profil na Instagramu koji je posvećen upravo tome. Jedino što mogu reći je - zabavite se u procesu, zaključila je Matea, u čijem stanu možete uživati i na spomenutom profilu na Instagramu home_stories.

Prije toga zavirite u našu galeriju i prošećite se ovim bombončićem od stana.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju