Anđela Gabelica iz Strožanca od "devet do pet" je specijalistica za ljudske potencijale u jednoj retail kompaniji, a svoje slobodno vrijeme rado posvećuje uređenju interijera.

Galerija Stan Anđele Gabelice u Strožancu - 1 Stan Anđele Gabelice u Strožancu - 4 Stan Anđele Gabelice u Strožancu - 5 +14 Stan Anđele Gabelice u Strožancu - 6

Između ostalog, pokrenula je i Instagram stranicu aig.home i to s ciljem da poprati proces uređenja svog obiteljskog stana od samih početaka jer su većinu toga, od dizajna preko same izvedbe, suprug i ona radili sami.

Stan o kojem pričamo smješten je u potkrovlju obiteljske kuće u Strožancu. Ima 130 kvadrata s dodatnih 30 kvadrata balkona, s kojeg puca predivan pogled na Split. Dom je to u kojem žive Anđela, njezin suprug Ivan i kćerkica Leona.

Uređenje interijera nije primaran posao ni za mene, ni za supruga, ali smo na neki način stalno u tome. Ivan je završio dizajn unutarnje arhitekture, ali nije se time nikada profesionalno bavio. Tako da je osmišljavanje uređenja prepustio meni, a on se dao u samu izvedbu, ispričala nam je Anđela pozadinu ljubavi prema uređenju.

Moderan, ali tradicionalan i topao prostor

A prije samog uređenja imali su viziju onoga što žele.

Ja osobno volim gledati emisije o uređenju interijera, a posebno obratim pozornost i na interijere kad gledam neki film ili seriju. Otud i neke želje koje sam morala ostvariti kao npr. velika kuhinja s otokom, veliki blagovaonski stol, kamin, walk in ormar, open space, puno otvora i svjetlosti itd. Srećom oboje smo željeli slične stvari, pa smo uz pomoć članova obitelji koji se također bave građevinom napravili tlocrt i organizaciju prostora
, priča Anđela.

Sviđali su im se, kaže, različiti stilovi, a situaciju je dodatno otežavao Pinterest pa su na kraju odlučili uzeti od svega ono što im je bilo najdraže.

Cilj je bio da prostor bude moderan, ali ipak tradicionalan i topao. Da bude kombinacija novog i starog, a najbitnije da ima dušu. Zapeli smo za tamni namještaj jer je on nekako najotmjeniji, ali nismo htjeli izgubiti svjetlinu i prozračnost, pa je opet dosta toga i u bijeloj boji. Mislim da je ispalo približno onako kako smo i zamislili, najviše iz razloga što smo većinu radili sami i nismo htjeli odustati kod komplikacija, kaže Anđela.

Zato bi se u trenucima kada nešto ne bi našla u hrvatskim trgovinama ili bi bilo preskupo, bacila na pretraživanje i naručivala s drugih kontinenata ako je bilo potrebno.

Još uvijek nismo gotovi, nedostaje jako puno detalja, pa čak i nekih bitnih stvari i mogu reći da se tek sada odmičem od početnih zamisli i imam neke nove. Tako da ćemo vidjeti kako će sve skupa izgledati kad bude stvarno gotovo, kaže.

Stan Anđele Gabelice u Strožancu Stan Anđele Gabelice u Strožancu (Foto: Anđela Gabelica/Privatni album)

Pažnja posvećena svakom detalju

Dodaje i da u stanu nema neki omiljeni kutak koji joj je draži od drugih. Vjerojatno razlog leži u činjenici da se pazilo i pazi na svaku prostoriju i svaki detalj.

Kuhinja je rađena po mjeri po mom nacrtu, a kako sam htjela vintage utore na vratnicama, na kraju je Ivan sam brusio vratnice, a bojali smo ih u komori.

Blagovaonski stol i stolić u dnevnom boravku također imaju svoju priču. Izrađeni su od debla oraha, koji je rastao ispred Ivanove kuće na selu, a već je bio osušen. Nakon što nam je majstor napravio daske koje smo htjeli ostaviti s rupicama i neporavnatim rubovima da izgleda što prirodnije, dodali smo zavarene željezne noge.

A još jedna stvar s mojim potpisom je i slika u dnevnom boravku, ujedno i moj prvi pokušaj slikanja na platnu, nabraja Anđela koja još uvijek nije u fazi kada bi u stanu nešto mijenjala. Mora se, kaže, usmjeriti na nadopunjavanje i završavanje. Uostalom, ne žive u njemu toliko dugo da bi joj nešto već dosadilo.

Ako me i uhvati neko raspoloženje od promjena, što je najviše vezano uz promjene godišnjih doba, onda ih napravim samo s nekim sitnim detaljima, uglavnom u dnevnom boravku koji je neutralan. Tako s jastučnicama, vazama, cvijećem i sličnim detaljima stvorim željeni ugođaj, objašnjava.

I Anđelu i Ivanu uređenje vlastitog doma otvorilo je neke nove prilike. Zbog činjenice da su krenuli od golih zidova, Ivan je dosta toga naučio ili usavršio radeći na stanu što mu je u konačnici donijelo i neke poslove izvedbe završnih unutarnjih i vanjskih građevinskih radova i za druge.

Prošle godine je pokrenuo vlastiti posao vezan za transport, koji je opet usko vezan za građevinu, a još uvijek zna odraditi i koji manji projekt u slobodno vrijeme,
rekla nam je Anđela koja za sebe pak kaže da je potpuni amater, ali je prilikom osmišljavanja uređenja njihova doma shvatila da jako dobro unaprijed vizualiziram prostor u glavi.

Tad sam prvi put radila i nacrt prema kojem je izrađena naša kuhinja. Tu se rodila ljubav prema dizajnu, a Instagram mi je donio neke lijepe priče. Kao naprimjer suradnju s jednom građevinskom tvrtkom iz Zadra, gdje sudjelujem u savjetovanju i osmišljavanju uređenja, ukoliko to klijenti traže. A nedavno sam radila još jedan nacrt kuhinje koja čeka realizaciju, upit je također došao preko Instagrama. U budućnosti mi je u planu obrazovanje u ovom smjeru, pa što bude, zaključila je Anđela.

Dom Anđele Gabelice u Strožancu - 11 Dom Anđele Gabelice u Strožancu - 11 (Foto: Anđela Gabelica/Privatni album)

S nama je podijelila i nekoliko savjeta za sve one pred kojima je avantura uređenja doma:

  • Naoružajte se strpljenjem.

Uređenje je dugotrajan proces i nije moguće napraviti ili naći sve 'odmah i sad'. Dobro je prije svega razmisliti u kojem smjeru ići, odnosno stvoriti neku cjelokupnu sliku prostora u glavi, a kad krene uređenje nadograđivati element na element.

  • Ne odustajte od svojih želja.

Stvarate sebi dom i vjerojatno ga nećete mijenjati tako skoro, red je da u njemu i uživate. Često majstori kažu da se nešto ne može, ali uvijek ima onaj tko ipak može, često se željene stvari ne pronađu ovdje, ali uvijek ih ima negdje drugo.

  • Provedite istraživanje

Ako imate vremena istražite na razne strane sve što vas zanima i što biste željeli, a preporučam i da sve što možete napravite samostalno. Na takav način smo mi dosta uštedjeli, a i uspjeli izgraditi dom o kojem smo maštali.

Sada je vrijeme da zavirite u našu galeriju i „uštetate“ u Anđelin stan koji vam može poslužiti kao izvor inspiracije ili kao prilika da odmorite oči na predivnom interijeru koji krase najdivniji, pomno odabrani detalji.

Dom Anđele Gabelice u Strožancu Dom Anđele Gabelice u Strožancu (Foto: Anđela Gabelica/Privatni album)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju