Hrvatski predsjednički par u ponedjeljak je bio na privatnoj audijenciji kod pape Franje, a kao i većina dama prije nje i Sanja Musić Milanović za odlazak kod Pape odjenula je crninu.

Naime, postoji strogi protokol kojeg se treba pridržavati prilikom susreta s Papom, a taj strogi protokl nalaže da žene na audijenciju moraju doći u skromnim, crnim haljinama, pokrivenih ramena, osobito ako se audijencija održava u zatvorenom prostoru.

Obavezan dio protokola nekad je bio i veo, osim kod žena kratke kose, međutim s godinama je došlo do popuštanja ovog pravila pa dio dama poput hrvatske prve dame odabire ne nositi veo.

No, postoji i iznimka kada je u pitanju crna odjeća, odnosno takozvana "privilegija bijele boje". Ovo pravilo na francuskom jeziku zove se "privil ge du blanc" odnosno "il privilegio del biacno" na talijanskom i odnosi se na katoličke kraljice i princeze. To znači da njih trenutno sedam na svijetu na privatne audijencije, kanonizacije, beatifikacije i posebne mise smije nositi bijelu boju.

Slika nije dostupna Sanja Musić Milanović: Crna elegantna haljina sa svjetlucavim detaljem za audijenciju kod pape

Ovo pravilo razlog je zašto je primjerice kraljica Letizia na primanju kod Pape nosila bijelo.

Osim nje ovu privilegiju mogu koristiti Charlene od Monaca, supruga i majka belgijskog kralja Filipa, majka španjolskog kralja Filipa, velika vojvotkinja Luksemburga Marija Tereza i Marina, princeza od Napulja.

Privilegija je svojedobno rezultirala i malim skandalom. Naime, u travnju 2006. godine supruga bivšeg britanskog premijera Tonyja Blaira, Cherie Blair, nosila je bijelo na susret s papom Ivanom Pavlom II. u Vatikanu.

Njezina odluka da nosi bijelo iako nije bila supruga katoličkog monarha uzburkala je javnost, a pale su i osude na račun ovog odabira.

S druge strane, dame koje imaju ovu privilegiju ne koriste je svaki put.

U svakom slučaju, posljednjih nekoliko godina stvari su postale puno opuštenije, ali unatoč popuštanju pravila većina dama drži se tradicije.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju