Čovjek modernog doba teži savršenstvu u svakom pogledu. Stalno smo u potrazi za savršenstvom i želimo ga ostvariti u svakom aspektu života pa se tako često opterećujemo idejom da bi i naš dom trebao biti savršen. Ovakvom načinu razmišljanja protivi se Wabi-Sabi, umjetnost pronalaska ljepote u "manama"

Iza izraza Wabi-Sabi krije se tradicionalna japanska estetika, umjetnost pronalaska ljepote u nesavršenostima.

U svijetu masovne proizvodnje zasićenom tehnologijom svakodnevno težimo autentičnosti. S obzirom na to da je u vanjskom svijetu teško pronalazimo, možemo je unijeti u svoj dom.



Iza izraza Wabi-Sabi krije se tradicionalna japanska estetika, umjetnost pronalaska ljepote u nesavršenostima

Jedan od najvećih trendova u uređenju interijera u 2018. godini inspiriran je upravo Wabi-Sabi filozofijom. To znači da u životni prostor možemo unijeti sve što se suprotstavlja ideji modernog estetskog savršenstva.

Stari drveni namještaj, ručno rađena keramika, plahte i jastučnice od lana ili starinskog platna, cigleni zid bez fasade, drveni podovi grube završne obrade… Ovaj stil uređenja voli sve što je nesavršeno i nepravilno. Pukotine, ogrebotine, hrđa - ne morate se plašiti ovih pojava jer se upravo u njima krije ljepota udobnog životnog prostora.



Da biste uredili dom prema ovoj filozofiji, ne morate nužno ići u trgovačke centre nego možete posegnuti za rustikalnim predmetima s buvljaka ili pak iz podruma izvući stari namještaj.

Wabi-Sabi ne poznaje mane nego u svemu što moderan svijet doživljava kao manu pronalazi nešto posebno i lijepo. Stoga ne bacajte okrnuto posuđe i ne žurite u dućan po kantu boje s kojom ćete obojiti oguljene površine na zidovima.

U galeriji pogledajte fotografije koje će vas inspirirati za uređenje doma u Wabi-Sabi stilu.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju