U svakom trenutku u našim ustima nalazi se 100 do 200 različitih oralnih bakterija, a one najčešće završavaju na četkici za zube. Ovaj najosnovniji alat u higijeni zubi i usne šupljine, ukoliko nije adekvatno čuvan i korišten može biti opasan po zdravlje.

 

1. Predugo korištenje iste četkice
Četkicu za zube nikada ne biste trebali koristiti duže od tri mjeseca, potrebno ju je mijenjati minimalno četiri puta godišnje jer u protivnom rizik od karijesa i raznih problema sa zubnim mesom raste. Osnovno pravilo prema kojemu ćete moći prosuditi da li je četkica pri kraju vijeka trajanja je izgled dlačica, naime ukoliko su one savinute, rijetke i pokidane vrijeme je da četkicu zamijenite novom.

2.  Čuvanje četkice preblizu WC školjke

Četkice svi držimo u kupaonici, no vrlo je važno da one budu u zatvorenim ormarićima. Ako su na otvorenom, ne bi smjele biti blizu WC školjke, točnije trebaju biti najmanje dva metra udaljene od nje. Naime, različiti ostaci bakterija mogu dospjeti na površine do te udaljenosti od WC školjke, pa nije dobro držati četkicu na umivaoniku ako je on blizu školjke.

Jedan od najgorih oblika čuvanja četkice za zube je plastična kutijica. Naime kombinacija vlage koju zadržava takav zatvoren spremnik pravo je leglo za razvoj bakterija



3. Spremanje četkice u plastični spremnik
Jedan od najgorih oblika čuvanja četkice za zube je plastična kutijica, naime kombinacija vlage koju zadržava takav zatvoren spremnik pravo je leglo za razvoj bakterija. Najbolji način čuvanja četkice je njezino odlaganje u držač ili čašu, a glavu četkice važno je prekriti posebno tkaninom koja djeluje kao štit, a istovremeno propušta zrak.

4. Izlaganje četkice toplini
Iako neobičan način dezinficiranja četkice u mikrovalnoj pećnici, pokazala su brojna istraživanja, jedan je od najpopularnijih, no ujedno i najštetniji. Stručnjaci upozoravaju da mikrovalovi i toplina mogu izazvati promjene na plastici koje rezultiraju otpuštanjem opasnog bisfenola A. Najbolji način dezinfekcije je pranje četkice u mlakoj vodi i potapanje u antibakterijsku otopinu, na ovaj način moguće je smanjitie broj bakterija na četkici za zube

5. Zajednička posuda
Istraživanja su pokazala kako čak 80 posto članova obitelji četkice za zube drže u zajedničkoj posudi što je potpuno pogrešno jer se na taj način najbrže prenose bakterije i virusi.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju