Ružičasta boja, mirisi ljetnog voća u čaši i osvježavajući postotak alkohola - sve su to osobine rose vina. Neka vas boja ne zavara, ova vrsta vina pravo je osvježenje u čaši u kojem podjednako uživaju i muškarci i žene. Bilo da ste se zaputili u supermarket ili najbližu vinoteku, donosimo nekoliko isprobanih ružičastih užitaka koji neće isprazniti vaš novčanik

Zašto rose?
Volimo ih zato što su lepršavi i laganiji od crvenih vina, voćnih aroma, odlični za ljetno osvježavanje. Osim ljeti, odlični su kao aperitiv cijele godine a dobro prate hranu te u njima uživamo cijele godine lagano se prisjećajući ljeta. Pomirišite vino u čaši prije nego uzmete gutljaj. Rose miriši na maline, jagode i drugo bobičasto voće, lubenice i osvježavajuće note grejpa, limete ili limuna.

Kako odabrati vino?
Ono što često propustimo pogledati, osim sorte i dizajna prednje etikete je pozadina boce na kojoj je bitno pogledati godinu berbe, tip vina (radi li se o suhom, polusuhom ili slatkom vinu) i postotak alkohola, ako nam je važno odabrati što laganije vino s manje alkohola. Suho znači da je vinu sav grožđani šećer prešao u alkoholu pa ako više volite 'slađa' vina, odaberite polusuhu, poluslatku ili slatku opciju.

Želimo lepršavo i svježe ružičasto vino što znači da ne bi smjelo dugo stajati u boci i na policama. Pripazite na godinu na etiketi, vino bi trebalo biti mlado (2014. godina).

Govorimo o jednostavnim vinima čija proizvodnja ne traje dugo te nije potrebno dugo odležavanje što automatski smanjuje troškove samom vinaru. Ako tek otkrivate svijet vina, cijena koju bih preporučila za kupnju ne bi trebala prelaziti 70 ili 80 Kn, barem dok ne otkrijete koji stil vam se najviše sviđa.

Ružičasta boja, mirisi ljetnog voća u čaši i osvježavajući postotak alkohola - sve su to osobine rose vina

Uz što ga poslužiti rose?
Moj je prijedlog uz minimalno vrijeme provedeno u kuhinji. Vrijeme iskoristite za uživanje na terasi a ne kuhinji. U fotogaleriji pogledajte što smo sam ja pripremila uz svaki od predloženih vina a svoju kombinaciju uvijek možete prilagoditi onome što se nađe u hladnjaku. Rose će biti dobar uz jednostavne tjestenine, svježe sireve, piletinu ili ribu. Salate su isto dobar prijedlog. Jednostavno ih servirajte uz bruskete.

1. KORAK, Rose Syrah
Vinoteka Vivat fina vina, cijena 79,90 Kn

Sa Pleševice stiže ružičasto vino vinarije Korak, napravljeno od Syraha (Shiraz) pa ako i inače volite ovu sortu, rose će vam se sigurno svidjeti. Već po boji koja je intenzivnija, posebno za rose vino zaključiti ćete da se radi o nešto snažnijem vinu ovog stila.
Zavrtite vino u čaši prije nego ga pomirišete, kako bi ga razbudili. Lakše ćete osjetiti arome limuna i malina na nosu. Ovo je suho vino, nećete osjetite nikakvu slatkoću ali će vam zato pružiti ugodno mineralno osvježenje.

2. GALIĆ, Rose
Vinoteka Vivat fina vina, cijena: 62,70 Kn

Bojom nježniji od prethodnika, Galić nam je pripremio polusuhi rose iz Zlatne kutjevačke doline. Ovdje se radi o kupaži nekoliko crvenih sorti: Cabernet Sauvignon, Pinot Crni i Merlot. Zbog polusuhog stila osjetiti ćete slađu notu ružičastih vina. Miriši na maline i svježe jabuke, a svaki gutljaj zove na još.

3. VILLA, La vie en rose
Vrutak, cijena: 68,70 Kn

Jedini strani, francuski predstavnik u našem izboru dolazi sa pomalo skrivenog jugozapada Francuske. Zašto skriven? Zato što nam iz ovih vinograda dolaze fantastična vina po znatno prihvatljivijim cijenama od drugih, razvikanijih francuskih regija poput Bordeauxa, Champagne ili Burgunije.

Blijedo ružičaste boje ali osvježavajućih i dinamičnih kiselina, zaista divno vino za uživanje u laganoj ljetnoj spizi ali možete ga servirati i uz neku 'ozbiljniju' tjesteninu, kao bolonjez.


 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju