Zdrava prehrana, fizička aktivnost, dovoljno vode i sna, što manje stresa. Sve su to poznati recepti za duži i kvalitetniji život. A sada im možemo dodati još jedan – kavu s najboljom prijateljicom.

Dobri, ali stvarno dobri prijatelji mogli bi vam pomoći da živite dulje, pokazala su istraživanja. Jak i čvrst prijateljski odnos može nam produžiti život gotovo isto koliko i prestanak pušenja te utječe na naš organizam i cjelokupno raspoloženje jednako povoljno kao i konzumacija puno povrća i svakodnevne šetnje. Ako se sve te tri stavke uklope u naš način života, nije nemoguće da ćemo doživjeti stotu. Ili barem doći što bliže njoj.

Jedan od ključnih preduvjeta za kvalitetniji i ugodniji život je znati se nositi sa stresom i spriječiti ga što je češće moguće, a znamo da vrijeme provedeno s najboljom prijateljicom briše stres s lakoćom. Oni trenuci u kojima se zajedno smijemo, tješimo i uživamo u samo našim temama podižu raspoloženje i tako jačaju naš imunološki sustav. Stres utječe i na naš probavni sustav, rad srca i krvnih žila te regulaciju inzulina pa ona prava i iskrena druženja i tu mogu pripomoći.

Također, kada ne moramo držati sve u sebi i imamo se kome povjeriti, čak i izgovoriti onu najveću tajnu koja nas najviše guši i tišti, naše je mentalno zdravlje puno manje ugroženo, a znamo da su fizičko i psihičko stanje neraskidivo povezani i da teret koji nosimo na leđima itekako može utjecati na naše zdravlje jer slabi organizam, a on je tada puno podložniji bolestima.

Kvaliteta donosi zdravlje i ispunjenost

Dok je u dvadesetima važnija količina prijatelja, od tridesetih nadalje puno bitnija postaje kvaliteta odnosa, a u trenu kada shvatimo da je kvaliteta ono što se računa, naši će prijateljski odnosi imati onaj pravi i potpuni utjecaj na naše zdravlje.

Nakon otprilike pedesete godine života, kvalitetan prijateljski odnos, prema jednom istraživanju, značajno utječe na normalnu razinu krvnog tlaka, a usporava i razvoj upalnih stanja.

Što smo stariji, to dobro i pravo prijateljstvo više utječe na naše zdravlje jer u kasnijim životnim periodima, posebno nakon što se djeca odsele iz doma i prestanemo raditi, krug ljudi koje viđamo svaki dan naglo se smanji pa može doći do osjećaja tuge, usamljenosti i depresije.

Tu u pomoć priskače prava prijateljica koju smo vjerno čuvali uz sebe sve ove godine i znajući da je ona i dalje tu uz nas, znatno nam se popravlja raspoloženje, a time i fizičko stanje.

Teško je znati tko su nam pravi prijatelji i nekad je potrebno prijeći dug put i brojna razočarenja dok ne uvidimo na koje se ljude uistinu možemo osloniti. No jednom kada okupimo svoju malu nepobjedivu družinu, na pravom smo putu za dulji, zdraviji i sretniji život.

Zbog toga ne oklijevajte ni trenutka, uzmite mobitel i dogovorite piće s najboljom prijateljicom nakon posla. Ta dva sata koja ćete provesti zajedno mogla bi produžiti vaš život za još tri puta toliko sati, ako ne i puno više.

Prijateljice Pet kvaliteta koje možemo pronaći samo u istinskim prijateljima

Prijateljice Vas vrijedi čuvati: 10 znakova da ste baš dobra prijateljica

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju