Kada ljudi čuju ime Farrah Fawcett, prvo što im padne na pamet vjerojatno je poster na kojem predivna glumica pozira u crvenom kupaćem kostimu.

Galerija Farrah Fawcett u kultnom kupaćem kostimu Farrah Fawcett Farrah Fawcett proslavila se ulogom u seriji Charliejevi anđeli +1 Farrah Fawcett na jednom od snimanja 1970-ih

Čak i danas, 48 godina od nastanka kultne fotografije, nemoguće je ne diviti se blistavoj ljepoti i predivnom osmijehu, koji su se u obliku postera našli na milijunima zidova.

Kupaći kostim koji je zvijezdu "Charliejevih anđela" pretvorio u ikonu 1970-ih nalazi se u muzeju Smithsonian.

Kada je glumičin dugogodišnji partner Ryan O’Neal 2011. godine, dvije godine nakon glumičine smrti, muzeju uručio kostim, rekao je da je to oduvijek bio i njezin plan, a kustos Dwight Bower izjavio je tada kako je poster, prodan u milijunima primjeraka, postao najprodavaniji poster svih vremena.

Usporedio ga je s plakatima Betty Grable i Rite Hayworth za vrijeme Drugog svjetskog rata i rekao da je postao simbol 1970-ih godina.

A da se pitalo tvrtku koja je stajala iza snimanja, crveni kupaći kostim nikad ne bi bio na tom posteru.

Naime, u trenutku snimanja fotografije, Farrah Fawcett još uvijek je bila relativno nepoznata široj javnosti, s obzirom na to da "Charliejevi anđeli" još nisu debitirali u TV programu, zbog čega su oni imali drukčije ideje o tome kako da poster postigne uspjeh.

Prisjećajući se snimanja, fotograf Bruce McBroom jednom je prilikom ispričao da je glumici rekao: "Oni te žele u bikiniju."

Njezin odgovor bio je: "Nemam bikini."

Otišla je do svog ormara i odjenula ono što je imala. Sama se našminkala i napravila frizuru. Na kosu je iscijedila limun za prirodan sjaj. A onda je stala pred kameru i pokazala svoj zaštitni znak - blistavi osmijeh.

Ulogu šarene pozadine odigrala je deka iz Meksika koju je fotograf imao u svom kamionetu.

Na kraju, glumica je bila ta koja je odabrala fotografije koje će poslati tvrtki koja je naručila snimanje.

Farrah Fawcett u kultnom kupaćem kostimu Farrah Fawcett u kultnom kupaćem kostimu (Foto: Profimedia)

Bili su to njezina poza, kostim i ideja. Ona je odabrala tu snimku, rekao je fotograf koji je godinama pokušao shvatiti zašto je baš taj poster privukao toliku pozornost javnosti.

Mislim da je to bila sretna kombinacija lijepe američke djevojke koja je gledala ravno u kameru sa svojim blistavim osmijehom i crvenog kupaćeg kostima koji je prekrivao puno, ali je nešto malo i otkrio, zaključio je fotograf.

Iako se sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća, Fawcett u pravilu odupirala objavljivanju golih fotografija u časopisima, napravila je pravu pomutnju i kada se polugola slikala za prosinačko izdanje Playboya 1995. godine.

U dobi od 50 godina, 1997. godine, pojavila se u srpanjskom izdanju istog časopisa, koji je tada zabilježio odličnu prodaju.

Turbulentan privatan život

Farrah Fawcett rođena je 2. veljače. 1947. godine, a osim slavnog postera proslavila ju je uloga Jill Munroe u prvoj sezoni televizijske serije "Charliejevi anđeli".

Više puta bila je nominirana za nagrade Emmy i Zlatni globus, a 1996. našla se na popisu 50 najvećih TV zvijezda svih vremena.

Njezin prvi suprug bio je televizijski i filmski glumac Lee Majors, s kojim se vjenčala 1973. godine. Razveli su se 1982. godine, iako su razdvojeni bili od 1979. godine, u kojoj je počela turbulentnu vezu s glumcem Ryanom O'Nealom, s kojim je 1985. godine dobila sina.

Njihovu vezu obilježili su usponi i padovi, pa i optužbe za fizičko zlostavljanje.

Ponekad mi Ryan slomi srce, ali zahvaljujući njemu imam povjerenje u sebe, rekla je glumica jednog prigodom.

Iako su vezu prekinuli 1997. godine, kada ga je uhvatila u krevetu s glumicom Leslie Stefanson, pomirili su se 2001. godine. Odrasli život njihova zajedničkog sina obilježili su pak ovisnost o drogama i problemi sa zakonom.

Glumici je 2006. dijagnosticiran rak debelog crijeva. Iako je godinu kasnije objavila da se izliječila, rak se vratio, a 2009. proširio se na jetru. Preminula je 25. lipnja 2009. godine.

Pogledajte još 10 najpoznatijih kupaćih kostima svih vremena.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju