Od rođenja glumačke dive Rite Hayworth prošle su točno 104 godine. Bila je jedna od najvećih zvijezda zlatnog doba Hollywooda, ujedno i najdraža plesna partnerica Fredu Astaireu te prva glumica koja je postala princeza u stvarnom životu.

Galerija Rita Hayworth rođena je 17. listopada 1918. godine - 10 Rita Hayworth rođena je 17. listopada 1918. godine - 4 Rita Hayworth rođena je 17. listopada 1918. godine - 3 +6 Rita Hayworth i Orson Welles na dan vjenčanja

Rita Hayworth rođena je 17. listopada 1918. godine kao Margarita Carmen Cansino. Otac joj je bio Španjolac, a majka Amerikanka. Kako bi njezino mješovito podrijetlo ostalo prikriveno i kako bi dobivala bolje uloge, na nagovor tadašnjeg supruga Edwarda Judsona i Harryja Cohna, predsjednika filmskog studija Columbia Pictures, Rita je uzela djevojačko prezime majke te je obojila svoju crnu kosu u prepoznatljivu crvenu nijansu.

Rita Hayworth smatra se jednom od najvećih i najljepšim glumačkih diva svih vremena

Tijekom 1940-ih bila je jedna od najvećih holivudskih zvijezdi, a tadašnje uloge taj su status zapečatile zauvijek. Tako se ona i danas smatra jednom od najvećih i najljepših glumačkih diva svih vremena.

Rita Hayworth rođena je 17. listopada 1918. godine - 6 Rita Hayworth s kćerima Yasmin i Rebeccom (Foto: Guliver image, Profimedia)

Velik dio djetinjstva provela je plešući jer su joj roditelji bili plesači, a svoju glumačku karijeru započela je sredinom 1930-ih. Najpoznatiji filmovi i mjuzikli u kojima je glumila bili su "Gilda", "Dama iz Šangaja", "Prijatelj Joey", "Nikad se nećeš obogatiti" te "Djevojka s naslovnice".

Rita Hayworth Popis koji je (ne)moguće složiti: 20 najljepših glumica svih vremena

Sa slavnim Fredom Astaireom glumila je dvaput te mu je upravo ona bila najdraža plesna partnerica. Neki od njezinih drugih glumačkih partnera bili su legendarni Frank Sinatra, Gene Kelly, John Wayne, Gary Cooper, Robert Mitchum i Jack Lemmon.

 

Nesretna u ljubavi

Rita se udavala pet puta i isto toliko puta prošla kroz rastavu. Kada je imala 18 godina, udala se za prvog supruga Edwarda Judsona. Brak je propao nakon pet godina, a ona je bila ta koja je željela rastavu jer su provodili mnogo vremena odvojeno te je on znao biti vrlo okrutan.

Godinu i pol dana kasnije ušla je u brak s Orsonom Wellesom. Nitko nije znao za njihovo vjenčanje, sve dok ga nije najavila dan prije ceremonije. Zajedno su imali kćer Rebeccu, ali brak je potrajao svega nekoliko godina. Hayworth je Wellesa smatrala svojom velikom ljubavi života.

Rita Hayworth bila je prva glumica koja je postala princeza u stvarnom životu

Rita se 27. svibnja 1949. godine udala za princa Aly Khana. Zanimljivo je da je ona zapravo bila prva glumica koja je postala princeza, a ne Grace Kelly. Khan i ona postali su roditelji kćeri Yasmin, ali i ovaj brak trajao je kratko, a princ je također bio vrlo okrutan i zao prema njoj.

Rita Hayworth rođena je 17. listopada 1918. godine - 2 Rita Hayworth i princ Aly Khan na dan vjenčanja (Foto: Guliver image, Profimedia)

Sredinom 1950-ih Rita se udala za pjevača Dicka Haymesa. Brak je potrajao dvije godine te je ona čitavo vrijeme financijski podupirala jer je bio u velikim dugovima.

Tako vatrene! 12 najljepših crvenokosih žena svih vremena Rita Hayworth Rita Hayworth kao plavuša Ann Sheridan +9 Suzy Parker

Njezin posljednji suprug bio je filmski producent James Hill, ali zbog njegove nepredvidljive i nasilne naravi taj je brak okončan 1961. godine.

Zapravo, ja sam dobra i nježna osoba, ali me privlače zle osobnosti, kazala je Hayworth jednom prilikom.

Svoju glumačku karijeru Rita Hayworth završila je 1972. godine, a do tada je iza sebe imala više od 60 uloga. Petnaest godina kasnije preminula je u dobi od 68 godina od Alzheimerove bolesti.

Rita Hayworth rođena je 17. listopada 1918. godine - 9 Rita Hayworth smatra se jednom od najvećih i najljepših glumačkih diva svih vremena (Foto: Guliver image, Profimedia)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju