Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zdravlje & prehrana

Trikovi za kuhanje tjestenine i umaka od rajčice

04-03-2011 Piše Zadovoljna
komentari

Ovo je jedan obično neobični i zdravi recept za umak kojim možete preliti špagete ili bilo koju drugu tjesteninu. Omiljen je među djecom, a zgodan je jer u njemu djeci možete 'podvaliti' i vrlo zdrave sastojke koje inače možda ne bi jeli. Usput otkrijte trikove kako skuhati odličnu tjesteninu

U trendu Andrej Plenković s obitelji u posjeti Papi Lavu XIV. Elegantno izdanje Pogledajte elegantnu kombinaciju Ane Maslać Plenković za posjet Papi Božićni kolačići Nema čega nema Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste Danijela Martinović na koncertu Božić s Danijelom u Zagrebu 2025. - 3 Glamurozna i elegantna Haljina Danijele Martinović baš je kraljevska, perfektno joj stoji, a savršen je izbor za druženja u prosincu

Kako bi pripremili ukusnu tjesteninu s umakom od mrkve, rajčica, špinata i tunjevine za dvoje odraslih i dvoje djece potrebno vam je:

Pola kutije tjestenine (približno 250g)
5 svježih većih rajčica ili 2 konzerve oguljenih rajčica (400 grama) ili 1 staklena boca od 0,7 l
1 do 2 šake špinata
1 do 2 mrkve, sitno naribane
200 g tune: mali odrezak tune, svjež, iz zamrzivača ili konzerve
Maslinovo ulje
1 do 2 režnja češnjaka
Po želji možete dodati i sitno sjeckani peršinov list te nekoliko crnih maslina.
Sol
Prstohvat šećera
Papar za odrasle

Priprema umaka:

1. Na maslinovom ulju vrlo kratko popržite narezani češnjak, tek toliko da zamiriši. Dodajte rajčicu i naribanu mrkvu. U umak stavite barem jednu svježu rajčicu jer znatno poboljšava okus. Kuhajte nekoliko minuta pa dodajte sol po ukusu te prstohvat šećera.

2. Dodajte špinat i dobro promiješajte te kuhajte još nekoliko minuta.

3. Koristite li svježu tunu, lagano ju popržite i tek onda dodajte u umak s rajčicama i špinatom te kuhajte još nekoliko minuta.

4. Po želji dodajte i sitno sjeckani peršinov list te nekoliko crnih maslina. Provjerite okus te dodatno začinite ukoliko je potrebno.

Tko želi može dodati i kapare ili nekoliko kapi limunovog soka.

Naravno da se sastojci mogu i oduzimati ili dodavati, no osnova ostaje ista, rajčica. Kombinacija rajčica i špinata je uvijek odlična čak i ako nemate mrkve, tune ili peršina. Koristite li svježe rajčice, umak može biti gotov za par minuta.

Umak od rajčica može se unaprijed skuhati u većim količinama i koristiti kao osnova za razna jela. Rajčice, svježe ili oguljene iz konzerve ili staklenke, kuhaju se 10 do 15 minuta s prstohvatom soli i prstohvatom šećera.

Savjet više:

Sve umake, kao i sva ostala jela, treba pripremati sa što svježijim sastojcima. U nedostatku možete koristiti i namirnice iz zamrzivača, a ako baš morate uzeti konzervu, pokušajte odabrati one konzerve koje su označene kao 'bio' (organske) i koje ne sadrže umjetne dodatke i konzervanse.

Napomene za što uspješnije kuhanje tjestenine:

Tjesteninu je najbolj ekuhati u velikoj posudi. Na približno 100 grama tjestenine ide litra vode, dakle, za jedan paketić tjestenine od 500 grama potrebno je oko pet litara vode.

Tjesteninu uvijek stavljajte u uzavrelu slanu vodu. Kako bi voda što prije Vrijeme kuhanja moguće je skratiti i tako da se potrebna količina vode zakuha u kuhalici za vodu i tada prelije u lonac za tjesteninu. Prije dodavanja tjestenine vodu posolite s 1 žlicom soli. Kad tjesteninu stavite u vodu, ne poklapajte već kuhajte bez poklopca.

Kad je tjestenina gotova?

Tjestenina je najukusnija ako je pripremljena 'al dente', što bi se moglo prevesti 'pod zub'tj. da zubi imaju u nešto zagristi. Gnjecava tjestenina je teško jestiva pa je najbolje držati se vremena kuhanja navedenog na kutiji i kratko prije njegova isteka za svaki slučaj kušati tjesteninu. Ako je to primjerice 5 minuta, kušajte tjesteninu već nakon 4 minute i provjerite je li možda potrebno ranije završiti kuhanje. Duljina kuhanja ne ovisi o veličini ili dužini tjestenine, već o njezinoj debljini. Svježu tjesteninu potrebno je kuhati kraće od suhe, katkad samo oko minutu.

Procijedite tjesteninu tako da sadržaj posude izlijete u cjediljku. Protresite nekoliko puta i vratite tjesteninu u lonac. Prelijte s oko 2 žlice maslinova ulja ili maslaca, ovisno o umaku koji koristite. Ako koristite umake na bazi rajčice, neka to bude maslinovo ulje. Maslac koristite za kremaste umake i one sa sirevima. Potom dobro promiješajte i poslužite odmah. Ne preporuča se stavljati poklopac jer će tjestenina postati gnjecava.

Podgrijavate li tjesteninu dodajte vrlo malo vode (žlicu-dvije) i poklopite te kuhajte na slaboj vatri.

U još vruću tjesteninu zajedno s uljem možete dodati i svježi bosiljak radi bolje arome. Svježi bosiljak kao mirisni dodatak oplemenjuje svaki mediteranski obrok i većinu jela na bazi tjestenine.
Ako nemate vrt ili balkon, bosiljak posijte u teglici i stavite ga na prozorsku dasku. Naravno, moguće je koristiti i sušeni i zamrznuti bosiljak ili peršin, ali okus je puno drugačiji.

Još slasnih recepata potražite u Marinoj kuharici za male (i velike)!

Tko piše ove recepte?

Mare radi kao slobodni novinar i fotograf za nekoliko medija u Hrvatskoj i Europi. Njezni radovi su prikazani na nekoliko samostalnih izložbi fotografija u Hrvatskoj i Austriji. Upravo je izdala svoju prvu knjigu kuharicu pod nazivom 'Tatina kuharica'.

Ideja za knjigu se rodila tijekom odrastanja njezinog prvog djeteta, a blog je krenuo za vrijeme druge trudnoće i nastavka eksperimentiranja s kuhanjem, a sve kako bi se zadovoljili gurmanski nepci izbirljivog sina dok joj kći obožava skoro sve. Davi se i u sarmi koju mali ne želi ni pogledati, a kamoli kušati:)

Pročitaj još
Pročitaj još