Kako odabrati idealnu haljinu za svoj tip tijela? Ne brinite, to nije teško, a za sve dame s nedoumicama tu su naši praktični savjeti. Izdvojili smo neke od najčešćih fizičkih karakteristika koje predstavljaju problem prilikom pronalaska savršene haljine i otkrili koji su modeli najbolji za takav tip građe.

 

1. Naglašene grudi i bokovi

Haljine obožavaju obline i zato ih ponosno istaknite na najbolji mogući način. Kao jedan od najboljih modela za tip figure s istaknutim oblinama nameće se haljina na preklop.

Takve modele popularizirala je Diane von Fürstenberg. Njezine haljine midi kroja napravljene od džerseja koje se preklapaju i vežu u struku postigle su veliku popularnost odmah nakon lansiranja.
Specifičnost haljine na preklop je u tome što pristaje baš svim ženama bez obzira na oblik figure, ali savršeno će izgledati upravo na onim damama koje imaju obline.

Kim Kardashian Kim Kardashian (Foto: Profimedia)

Koji model izbjegavati? Teoretski nijedan, svaka se haljina može prilagoditi svakoj figuri. Međutim, ako želite izbjeći dojam vizualnog povećavanja figure, izbjegavajte vrećaste haljine, modele predimenzionirana kroja i generalno modele koji će vas bespotrebno proširiti.

Žene s putenijom figurom imaju naviku skrivanja svog tijela i oblina, ali to je zapravo pogrešan pristup odijevanju jer se nemaju čega sramiti i samo svoje obline moraju pravilno naglasiti za najbolji završni dojam.

Idealne haljine za žene s naglašenim grudima i bokovima Ashley Graham Jordyn Woods Kim Kardashian +1 Beyonce

2. Male grudi

Nema ništa loše u malim grudima. Dapače, neki odjevni komadi još bolje pristaju ženama s manjim grudima, a dame s većim poprsjem često se namuče prilikom potrage za odjećom.

Olivia Wilde Olivia Wilde (Foto: Afp)

Za one koje vole vizualno povećati svoj dekolte, dobar push up grudnjak napravit će čuda, baš kao i pravilna haljina. Ako ste pomislili da haljine s dubokim izrezom nisu dobar odabir jer nemate što pokazati, prevarili ste se. Izgledat čete fantastično u njima, a modni stručnjaci čak smatraju da upravo ženama s manjim grudima najbolje pristaju takvi senzualni modeli haljina.

Olivia Wilde Tamna i zatvorena haljina u potpunosti vizualno briše dekolte (Foto: Profimedia)

Osim takvih modela, varijante s efektnim uzorcima također vizualno pojačavaju dekolte. Isto vrijedi i za haljine s dodacima na predjelu dekoltea, poput volana, čipkastih detalja, perli, kristala, perja i sličnog.

Model koji vam neće učiniti uslugu ako želite postići efekt većih grudi definitivno su uske zatvorene haljine u tamnim bojama, pogotovo modeli s povišenim ovratnikom koji će gotovo pa izbrisati svaki trag dekoltea.

Idealne haljine za žene s malim grudima Natalie Portman Zoe Kravitz Olivia Wilde +1 Natalie Portman

3. Široka ramena i uski bokovi

Kako postići proporcionalniji završni dojam u ovom slučaju? Kao najveći adut nameču se modeli haljina koji su u gornje dijelu uži, a u donjem voluminozniji. Optički efekt koji tako dobivate uistinu je jednostavan i laskav jer automatski sužavate gornji dio tijela, a dodajete volumen donje.

Neki krojevi vizualno će dodatno proširiti ramena Neki krojevi vizualno će dodatno proširiti ramena (Foto: Afp)

Vrlo jednostavno i praktično rješenje koje svaki put funkcionira s ovakvog figurom. Isti efekt postižete i s haljinama koje su u gornjem dijelu tamne, a u donjem svijetle. Ovaj kontrast također će vam pomoči u vizualnom smanjivanju ramena.

Savršeno čete izgledati u boho haljinama s volanima ili klasičnim i elegantnim modelima po uzoru na Diorove haljine iz revolucionarne New Look ere. Ako ne želite da vaša ramena izgledaju još šire nego što zapravo jesu, izbjegavajte lađa-izrez i vodoravne pruge.

Idealne haljina za žene sa širokim ramenima i uskim bokovima Natalie Portman Alicia Keys Laura Dern +1 Jennifer Lawrence

4. Male obline te bokovi i ramena iste širine

Dame s ovakvom atletskom građom tijela izgledat će odlično u raznim modelima haljina. Haljine otvorenih ramena savršen su odabir. U istu kategoriju idu i haljine s otvorenim ramenima u kombinaciji s ovratnikom ili na vezanje.

Ovisno o tome koji dio tijela želite naglasiti, birajte modele voluminozne u gornjem ili donjem dijelu. Izgledat čete spektakularno u glamuroznim modelima s dubokim izrezom u obliku slova V, a za dodatan volumen u gornjem dijelu odlično funkcioniraju sve vrste okruglih izreza.

Idealne haljine za žene atletske građe Nicole Kidman Bella Hadid Candice Swanepoel +1 Nicole Kidman

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju