Christian Dior rodio se 21. siječnja 1905. godine u francuskom gradu Granvilleu. Njegova obitelj nadala se da će jednog dana postati diplomat i usmjerila ga prema studiju političkih znanosti, ali Christian je u duši bio umjetnik. Na sreću svih ljubitelja mode, odustao je od studija, posvetio se stvaranju nezaboravnih kreacija i modu pretvorio u umjetnost.

Galerija Christian Dior - 1 Jessica Biel u prekrasnoj Dior haljini (Foto: Profimedia) Christian Dior - 9 +11 Ava Gardner i Christian Dior 1950. godine

Modna karijera započela Christiana Diora započela je 1937. kada se zaposlio kod Roberta Pigueta koji ga je podučio dizajnerskom zanatu. Deset godina kasnije Christian je osnovao je osnovao vlastitu modnu kuću uz financijsku pomoć francuskog bogataša Marcela Boussaca.

Jedan odjevni komad u potpunosti je sažeo novu Diorovu estetiku. Bio je to takozvani 'bar jacket'.

Svoju prvu kolekciju 'Corrolle' predstavio je 12. veljače 1947. godine, ali ona je ostala poznatija pod nazivom 'New Look' koji je smislila Carmel Snow, tadašnja glavna urednica modnog magazina Harper's Bazaar.

Ova kolekcija označila je početak prave modne revolucije, a jedan odjevni komad u potpunosti je sažeo novu Diorovu estetiku. Bio je to takozvani 'bar jacket' – strukirani blejzer koji je obgrlio obline i širio se prema bokovima, a Dior ga je predstavio uz voluminoznu plisiranu suknju.

Iz današnje perspektive radi se o prilično konzervativnom modnom pravcu, međutim, u ono vrijeme takvo naglašavanje ženskih oblina bilo je pomalo šokantno jer su svijetom ženske mode dominirali 'muškobanjasti' krojevi.

Različite varijante Diorovog \'bar jacketa\' Različite varijante Diorovog \'bar jacketa\' Foto: Getty Images

Diorove kreacije istovremeno su postale meta kritika i obožavanja. Tako su mu Amerikanci zamjerali korištenje velikih količina raskošnih materijala koje nije bilo u skladu s tadašnjim poslijeratnim racioniranjem dobara.

U kratko vrijeme Dior je postao jedan od najcjenjenijih modnih dizajnera koji je odijevao dive poput Marlene Dietrich, Edith Piaf, Grace Kelly, Ave Gardner, Lauren Bacall i Rite Hayworth, a voljele su ga i članice kraljevskih obitelji.

UTJECAJ DIOROVE OSTAVŠTINE NA NASLJEDNIKE

>Današnje zvijezde rado nose modele iz recentnih kolekcija ove modne kuće, ali za posebne prigode često posegnu za vintage modelima slavnog dizajnera. Tako je Reese Witherspoon svog prvog Oscara primila u njegovoj haljini izrađenoj 1952. godine koju je pronašla u jednom pariškom butiku.

Moderna interpretacija \'bar jacketa\' Moderna interpretacija \'bar jacketa\' (Foto: Getty Images)

Christian Dior umro je iznenada 1957. u 53. godini života, a na mjestu kreativnog direktora modne kuće zamijenio ga je Yves Saint Laurent. Svi njegovi nasljednici, među kojima se posebno ističe John Galliano, u svojim kolekcijama uvijek su odavali počast njegovom modnom izričaju.

Ovog dizajnera kritika i publika je cijenila upravo zbog toga što je ostao vjeran originalnoj estetici modne kuće i ponovo popularizirao krojeve iz bogate ostavštine nezamjenjivog i nenadmašnog Christiana Diora.
Jennifer Lawrence u toaleti s potpisom modne kuće Christian Dior na dodjeli Oscara 2013. godine Jennifer Lawrence u toaleti s potpisom modne kuće Christian Dior na dodjeli Oscara 2013. godine (Foto: Getty Images)
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju