Od 70-ih godina prošlog stoljeća, kada je doživjela apsolutni vrhunac svoje popularnosti, jedna haljina nosi titulu univerzalne haljine koja pristaje baš svim ženama.

 

Slavna modna dizajnerica Diane von Furstenberg danas slavi 75. rođendan, a mi se tim povodom i u njezinu čast prisjećamo povijesti haljine koju je proslavila.

Famozna haljina na preklop (wrap up dress na engleskom govornom području) prvi put se pojavljuje u 30-im godinama 20. stoljeća u radionici talijanske dizajnerice Else Schiaparelli, a u 40-ima je na američko tržište donosi dizajnerica Claire McCardell.

Haljina na preklop dizajnerice Diane von Furstenberg doživjela je vrhunac popularnosti u 70-im godinama 20. stoljeća.

Međutim, haljina nije doživjela značajniji uspjeh sve do 70-ih godina, kada ju je interpretirala Diane von Fustenberg.

Midi model napravljen od džerseja koji se preklapa i veže u struku postigao je veliku popularnost čim ga je dizajnerica lansirala. Vrlo senzualan kroj koji laska baš svim ženama bez obzira na oblik i veličinu tijela oduševio je sve, a haljina je uskoro postala simbol svojevrsne seksualne revolucije i seksualnog buđenja žena.

Dizajnerica je oslobodila ljepši spol od haljina strogih krojeva koje su sputavale senzualnost patentnim zatvaračima i gumbima, podarila im ženstveni model koji maksimalno naglašava figuru i ističe ono najbolje na njoj.

Kada su novinari jednom prilikom tražili Diane da prokomentira neporeciv seksepil svoje haljine, bez sustezanja im je odgovorila: Zatvarači su noćna mora ako ne želiš probuditi muškarca dok se iskradaš iz njegova kreveta.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju