Gotovo svaka majka susrela s osjećajem krivnje ako se odvoji od djeteta, pa makar i na nekoliko minuta. No nužno je posvetiti se i sebi, a pritom ne moramo osjećati krivnju.

U prvih nekoliko mjeseci života majka je praktički djetetov produžetak. Ona je njegov prvi kontakt s vanjskim svijetom i sve što uči, ono uči preko nje. No kako dijete raste, napose u predškolskoj i školskoj dobi, tako se sve više smanjuje potreba da majka bude stalno s njim. Ipak, neke od njih osjećaju krivnju ili grižnju savjesti ako odvoje vrijeme za sebe, a da to ne uključuje posao.

Osjećaj krivnje u nas je usađen odgojem, našom osobnošću, životnim iskustvima, ali i našim sustavom vrijednosti, moralom i općenito našim uvjerenjima.

Za razliku od drugih, za krivnju se u psihologiji često kaže da je to "društvena" emocija jer proizlazi iz našeg ponašanja i naših misli prema drugim ljudima.

Upravo je tako i s majkama koje, ako ih je okolina uvjerila da uvijek moraju biti s djetetom, osjećaju krivnju ako uzmu sat-dva za sebe ili pak misle da nisu dobre majke.

No to ne može biti dalje od istine.

Majčinstvo je predivo, ali i izrazito naporno. Ta je uloga daleko od instagramskih slika. Svaki novi dan sa sobom nosi nove izazove, naročito ako je riječ o manjem djetetu. No da bi majka mogla funkcionirati te kako bi se smanjila i mogućnost za razvijanje postporođajne depresije, ali i drugih psihičkih smetnji koje su vrlo česte u današnjem društvu, ona jednostavno mora imati vrijeme za sebe, pa makar to bilo 15 minuta u danu

1. Shvatite da jednostavno trebate "odmor"

Uzimanje nekoliko minuta za sebe nije i ne bi smjelo biti luksuz. To je jednostavno ljudska potreba. Kao što ne možemo ni 24 sata sedam dana u tjednu biti s partnerom, tako i neprestano provođenje vremena s djetetom može negativno utjecati na nas, koliko ga god voljeli. Zato je nužno predahnuti barem nekoliko minuta dnevno. U suprotnom će vrlo lako doći do izgaranja.

Dijete je jednom odrasti, a najbolje što mu možete pružiti jest da vidi kako ste cjelovita osoba koja uživa u životu punim plućima. Ako ste vi sretni, i dijete će biti.

2. Imajte na umu da dijete ima i druge osobe koje mogu brinuti o njemu

Dijete (najčešće) ima i svog oca, djeda, baku, tetke ili drugu rodbinu koja može barem nekoliko minuta pripaziti na njega. Što se tiče oca, jasno dajte partneru do znanja da je dijete jednako njegovo kao i vaše te da on ne bi trebao biti „dadilja“ koja će povremeno pričuvati dijete. Za to postoji ostatak rodbine.

Ako ste primijetili da je sve na vašim leđima, obvezno porazgovarajte s djetetovim ocem, objasnite mu svoje stajalište i zajedno dogovorite raspored. Očeva uloga vrlo je važna u životu djeteta.

3. Odaberite vrijeme koje vam najviše odgovara

Nekim je ljudima prva jutarnja kava, dok svi još spavaju, gotovo pa sveti ritual. Drugima je važno imati nekoliko minuta za sebe prije spavanja.

Ovisno o svome poslu i obvezama te u dogovoru s partnerom, odredite koje će vrijeme biti samo vaše, ono u kojem ćete puniti baterije. Primjerice, ako ste jutarnji tip, dogovorite se s partnerom da on ostaje u krevetu s djetetom ili da bude pripravan ako se dijete probudi. Rastavljena žena Rastavljena majka nije jadna žena. Ona je hrabra žena. Žena borac. Žena koja iznova kreće. Poštujte je. Nesretna mama Tema o kojoj se ne govori dovoljno: Jesu li zaista mame danas nesretnije nego prije?

4. Posvetite se jednoj aktivnosti koja vas istinski veseli

Što je ono što vas najviše veseli i u čemu ste uživali i prije majčinstva?

Bilo to čitanje knjiga, pisanje, vježbanje, kava s prijateljicom ili nešto sasvim deseto, prisjetite se što vas je privuklo toj aktivnosti. Jednom kada se prisjetite zašto to toliko volite, bit će vam lakše u svome „slobodnom“ vremenu posvetiti se upravo tome, a da ne osjećate krivnju što niste s djetetom.

5. Ne zaboravite da niste samo majka, nego ste i žena

Nemojte zaboraviti da vi niste samo majka. Vi ste možda umjetnica, ekonomistica, inženjerka, učiteljica ili frizerka koja je postojala i prije djeteta.

Možda ste zaljubljenica u jahanje konja, u prirodu, u umjetnost, u tetovaže, u rock-glazbu. Vi ste i nečija partnerica, prijateljica, kći, suradnica.

Sve to dio je vaše osobnosti. Njegujte sve dijelove sebe. Jer dijete će jednom odrasti, a najbolje što mu možete pružiti jest da vidi kako ste cjelovita osoba koja uživa u životu punim plućima. Ako ste vi sretni, i dijete će biti.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju