S grickalicama u organizam unosimo puno masnoća, soli i ugljikohidrata pa zbog toga trebamo biti oprezni prilikom njihove konzumacije.
Unos grickalica trebao bi biti povremen. Ne učestalo i ne svaki dan. Tu je bitna i količina. Nije isto ako netko pojede jedan štapić ili 50 komada štapića, kazala je Sanja Jelušić, nutricionistkinja iz Zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar".
Osobe koje nisu fizički aktivne veliki unos ovakve hrane može dovesti do pretilosti. Zbog velike količine soli u grickalicama oni koji ih jedu prekomjerno često dobivaju kardiovaskularna, moždana ili bubrežna oboljenja.Zbog velike količine soli u grickalicama oni koji ih jedu prekomjerno često dobivaju kardiovaskularna, moždana ili bubrežna oboljenja.
Obožavaju ih i djeca, ali u današnje vrijeme kada je svijest o njihovoj štetnosti velika, roditelji svojim mališanima daju zdravije verzije grickalica poput čipsa od jabuka ili ukusnih sjemenki bundeve.
Na pitanje koju bi od ponuđenih grickalica (kokice, štapići, flips i čips) dala svojoj djeci, nutricionistkinja Sanja Jelušić odabrala je kokice uz napomenu da ipak ne smiju biti previše slane.
Više o grickalicama i njihovom učinku na naš organizam pogledajte u prilogu iz emisije Zdravlje na kvadrat, a zatim pročitajte koje se nevjerojatne promjene u tijelu kada 2 mjeseca ne jedete grickalice.