Francuska je dala brojne legendarne glazbenike, pjevače i pjesme, a jedna od najpoznatijih svakako je "Moi... Lolita" (u prijevodu "Ja… Lolita") koju je francuska pjevačice Alizée otpjevala kad joj je bilo 15 godina. To je ujedno i najveći hit u karijeri danas 39-godišnje Francuskinje, a iako stara 24 godine, pjesma i danas zvuči svježe, moderno i jednako zarazno.

Galerija 'Moi... Lolita' najveći je hit francuske pjevačice Alizee - 5 'Moi... Lolita' najveći je hit francuske pjevačice Alizee - 2 'Moi... Lolita' najveći je hit francuske pjevačice Alizee - 3 +2 Francuska pjevačica Alizee 2015. godine

Francuzi su majstori u stvaranju bezvremenske umjetnosti, a takva je i pjesma iz "Moi... Lolita" iz 2000. godine u kojoj su se zarazna plesna melodija i senzualnost francuskog jezika maestralno stopili.

Mnoge su pjesme inspirirane romanom "Lolita" rusko-američkog pisca Vladimira Nabokova čija se radnja bavi kontroverznom temom hebefilije, odnosno seksualne sklonosti djeci u ranom pubertetu.
Glavni lik priče, francuski profesor književnosti, preseli se u Novu Englesku gdje piše pod pseudonimom Humbert Humbert te opisuje svoju opsesiju 12-godišnjom "nimfetom" Dolores Haze, koju otme i seksualno zlostavlja nakon što postane njezin očuh. Humbert djevojčicu privatno zove Lolita, što je španjolski nadimak za Dolores.

'Moi... Lolita' najveći je hit francuske pjevačice Alizee - 3 Alizee je s 15 godina osvojila nagradu za Francusko otkriće godine na dodjeli u gradu Lilleu (Foto: AFP)

Roman iz 1955. originalno je bio napisan na engleskom jeziku, ali zbog straha od cenzure u SAD-u, gdje je Nabokov živio, i Velikoj Britaniji, prvo je tiskan u Parizu. Knjiga je dobila pohvale kritike bez obzira na polemike koje je izazvala u javnosti.

Nadahnula je i veliki francuski hit "Moi... Lolita", pjesmu koja, prema mišljenju mnogih, savršeno dočarava djevojčicu Dolores, naročito kada se spoji s video spotom. U pjesmi i spotu prepoznato je da je Dolores samo imitirala ono što je vidjela oko sebe, tražeći ljubav i priznanje koje nije dobila od svoje majke, a ne da je bila proračunata mala zavodnica, kako se tijekom vremena počeo tumačiti lik Lolite.

"Moi... Lolita" otpjevala je francuska pjevačica Alizée kada je imala samo 15 godina i to je pjesma koja je obilježila njezinu karijeru. Bio je to Alizéein debi singl s njezinog debi albuma Gourmandises – prvi i odmah za povijest. Alizée je jedna od najprodavanijih pjevačica u Francuskoj te najdistriburanija pjevačica izvan Francuske. Pjesma je 2000. godine, kada je izašla, dospjela na broj jedan glazbenih ljestvica u Italiji i Španjolskoj, dok je u Austriji, Belgiji, Francuskoj, Njemačkoj i Nizozemskoj ušla u prvih pet.

To je pop kakav bi pop trebao biti: savršeni brak nevinosti i iskustva za koji su se Francuzi, od torbe Birkin do elektronskog dua Paradis, uvijek činili nadmoćno sposobnima. Sve to, plus ima jednu od najelektriziranijih srednjih osmica ikada snimljenih, kazao je Peter Robinson iz New Musical Expressa.

'Moi... Lolita' najveći je hit francuske pjevačice Alizee - 6 Francuska pjevačica Alizee sa suprugom Grégoireom Lyonnetom (Foto: AFP)

Mnogi su hvalili nevjerojatnu kontrolu glasa i meki falset mlade pjevačice kojoj je ta pjesma donijela nagradu za Francusko otkriće godine na dodjeli u gradu Lilleu. Na dodjeli Svjetskih glazbenih nagrada u Monacu 2002., sa 17 godina proglašena je najprodavanijim francuskim izvođačem.

Alizée su u javnosti opisivali kao vrlo sramežljivu i rezerviranu osobu, a iako je najpoznatija kao pjevačica, njezina najveća ljubav je ples te je vrlo dobra u klasičnom plesu, jazzu, talijanskom baletu, stepu i flamenku. S 19 godina udala se za francuskog pjevača Jérémyja Chatelaina u Las Vegasu s kojim je 2005. dobila kći Annily. Par se razveo 2012. godine.

Tijekom sudjelovanja u showu "Ples sa zvijezdama" 2013. započela je vezu sa svojim plesnim partnerom Grégoireom Lyonnetom, s kojim se vjenčala tri godine kasnije te su u studenom 2019. dobili kćer.

'Moi... Lolita' najveći je hit francuske pjevačice Alizee - 2 Alizee sa 17 godina na dodjeli Svjetskih glazbenih nagrada u Monacu (Foto: AFP)

New Kids on the Block: Prošle su 33 godine od hita "Step by Step" koji je ušao u povijest New Kids on the Block 1990. godine New Kids on the Block 1990. godine New Kids on the Block početkom devedesetih godina +7 Backstreet Boys i New Kids on the Block 2010. na dodjeli nagrada American Music Awards

Sjećate li se ove "zaraze" iz 80-ih? Tiffany je imala samo 15 godina kada je otpjevala svoj najveći hit Tiffany Darwish otpjevala je 'I Think We're Alone Now', veliki hit iz 80-ih Tiffany Darwish otpjevala je 'I Think We're Alone Now', veliki hit iz 80-ih - 7 Tiffany Darwish otpjevala je 'I Think We're Alone Now', veliki hit iz 80-ih - 4 +4 Tiffany Darwish otpjevala je 'I Think We're Alone Now', veliki hit iz 80-ih - 1

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju