Birkin torba brenda Hermès predmet je želja mnogih žena svijeta. Legendarna torba dobila je ime prema britanskoj manekenki, glumici i pjevačici Jane Birkin, koja je preminula 16. srpnja u 77. godini. Jane u čast prisjetili smo se deset detalja o kultnoj Birkinici koje možda niste znali.

Galerija Kultna torba Hermes Birkin dolazi i u ružičastoj boji Jane Birkin preminula je u 77. godini života Heidi Klum nosi torbu Hermes Birkin +6 Alessandra Ambrosio nosi torbu Hermes Birkin

1. Za izradu jedne torbe potrebno je 48 sati rada. Birkinice se izrađuju ručno u specijaliziranim Hermèsovim radionicama, a svaku torbu radi po jedan zanatlija. Ovim ritmom može izraditi otprilike jednu torbicu tjedno.

2. Pretpostavlja se da u svijetu postoji oko 200.000 primjeraka legendarne torbice. Hermès više ne uzima posebne narudžbe, pa klijentice moraju čekati kada će se njihov omiljeni model pojaviti u željenoj boji u trgovini.

Heidi Klum nosi torbu Hermes Birkin Heidi Klum nosi torbu Hermes Birkin (Foto: Profimedia)

3. Birkinicu si može priuštiti tek rijetki jer joj prosječna cijena iznosi od 10.000 do 17.000 eura.

Najskuplji model od krokodilske kože te sa zlatnim i dijamantnim ukrasima prodan je na aukciji u Hong Kongu za vrtoglavih 380.000 dolara.

4. Legenda kaže da je torbica stvorena nakon što je direktor Hermèsa 1981. godine u avionu susreo Jane Birkin kojoj su osobne svari ispale iz torbice. Ona mu je potom priznala da joj je potrebna praktična torba s mnoštvo prostora. Ostalo je, kažu, povijest.

Jane Birkin preminula je u 77. godini života Jane Birkin preminula je u 77. godini života (Foto: Profimedia)

5. Jane Birkin nosila je jedan model torbe sve dok ga "ne izliže“. Do 72. godine života navodno je imala tek pet torbi ovog kultnog brenda.

6. Studije su pokazale da je kupnja rijetkih Birkinica bolja investicija nego ulaganje u zlato ili dionice na burzi. Vrijednost im je u zadnjih 35 godina porasla za 500 posto.

7. Svoju planetarnu popularnost Birkinice su doživjele u devedesetim godinama prošlog stoljeća. Priča se kako je Victoria Beckham u to vrijeme kupila veći dio svoje kolekcije, koja navodno broji 100 komada ove torbe.

Birkin torba u street style kombinaciji Birkin torba u street style kombinaciji (Foto: Shutterstock)

8. Nošenje Birkinice na ruci nije lagan posao. Zbog kvalitetnih materijala i ručne izrade, ova torbica može težiti i do dva kilograma kad je prazna.

9. Hermès daje imena prema duljini i materijalu torbe. Ime Hermès 25 Birkin Bag Togo označava torbu dugu 25 centimetara koja je napravljena od togo kože. Brend koristi različite vrste kože kao što je epsom, clemence i chevre.

10. Birkinica se može iznajmiti. Za ovo zadovoljstvo na internetskoj stranici Bag Borrow or steal treba izdvojiti 275 američkih dolara ili otprilike 245 eura na tjedan.

Birkin šiške: Frizura zbog koje biste napokon mogli ošišati šiške Jenna Ortega nosi šiške inspirirane Jane Birkin Šiške su bile zaštitni znak Jane Birkin - 3 Šiške su bile zaštitni znak Jane Birkin - 1 +3 Lily Collins nosi šiške inspirirane Jane Birkin

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju